donderdag 16 februari 2012

De binnenkomer moet een mooie zijn, vandaar dat ik begin met een plaatje van mei vorig jaar. Toen probeerde ik ook deze mossen te volgen en zag op de harige muts een wespje zitten.

Momenteel zie ik gele puntjes verschijnen in het stervormige mos.

Een close-up laat zien dat het beginnende sporenkapsels zijn.

Vorig jaar vielen deze kleine mutsjes me op in april. In mei waren ze al bolrond met nog steeds een mutsje op.... en een wesp.

In september heb ik een macro workshop gedaan bij Bas Meelker. Daar heb ik voor het eerst even geoefend met een ringflitser. Op het Dwingelderveld stonden ze toen ook. Ik vermoed tenminste dat het dezelfde soort is.

Het was een donker hoekje maar met de flitser kon ik de muts wat beter fotograferen. Al staat het puntje er niet helemaal scherp op (kon beter, wil ik maar zeggen!).

Nou ja, er staan er hier genoeg dus als ik het niet vergeet (en waarom zou ik!) dan kan ik ze ook dit jaar weer volgen. En ik zal dan ook zien wat er nu precies onder die muts zit. Ik heb waarschijnlijk al wel een oud exemplaar gefotografeerd, maar nog geen vers groen kapseltje.... wordt vervolgd!

Trouwens, het lijkt erop dat dit mos meerdere keren per jaar kapselt. Hij zal er toch niet een half jaar over doen... we zoeken het op!


2 opmerkingen:

 1. Geen haarmuts, maar een haarmos-soort, denk ik. Welke soort dat hangt af van de groeiplek (bos, zand, veen), het al dan niet aan de bladrand omgevouwen blad en de aan- of afwezigheid van een glashaar, dan wel bruine punt. Je moet trouwens eens kijken of er ook mannetjes zijn (lijken op achterlichtjes of kleine roosjes), wel zo leuk. Ik hoop voor jou dat het Ruig haarmos (blad met witte glashaar) is, die is schitterend mooi met felrode kapsels en antheridiƫnbekers. Maar zo te zien is er eerder een uitstekende bruine punt, dan zou het Echt zandhaarmos kunnen zijn.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Albertine,

  Ik hoopte al dat je me op weg zou kunnen helpen... dat scheelt weer een stukje zoekwerk. Zonder jouw site had ik ook nooit het knikmos en dikkopmos kunnen benoemen. Het begin is er en de motivatie om door te puzzelen en te zoeken! Het leuke van dit soort dingen is dat je je vervolgens afvraagt: ok, als ik dit nu zie, dan moet dat er ook zijn... veel stadia kun je wel op internet vinden, maar is het is juist zo leuk om het ook zelf te ontdekken. En je te verwonderen over hoe mooi alles is. Ik heb de Beknopte Mosflora met allerlei tekeningen en zal het ruig haarmos en het echt zandhaarmos opzoeken en dan kijken waar ik in de plant moet zoeken. Of dat ik polletjes in de buurt moet bekijken. Ik heb trouwens wel wat plantjes meegenomen: alleen een blad met een groeiend kapsel. Eens even zien waar die andere structuurtjes dan horen te zitten. Leuk! En dank voor je reactie.

  Is dit trouwens je vak of ben je ook uit enthousiasme begonnen? (wat ook heel goed samen kan gaan natuurlijk).
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen