donderdag 28 augustus 2014

Tijd voor iets anders

Vandaag vieren Groningers het Gronings Ontzet - dat betekent voor mij een dagje vrij. Dus heb ik vanochtend van het zalige weer kunnen genieten in het bos: op jacht naar paddenstoelen. Maar eerst nog een paar foto's van een koraaljuffertje dat ik twee weken geleden snapte. Ze vond het niet leuk dat ik het statief vlak voor haar neus opzetten.

 En draaien hielp niet.
In de hei vond ik ook nog een tijgerspin. Vorig jaar heb ik ze niet gezien en nu al drie! Wat ik mooi vind in deze foto zijn de zachte lichtbollen in de achtergrond.

Tot slot nog een foto van de zonnedauw. Ik merk dat ik zin heb in iets anders.....

De paddenstoelen zijn dit jaar vroeg en dus werd het tijd om poolshoogte te nemen bij de aardsterren. Dit jaar hoop ik het vroege stadium te vinden - als ze tenminste weer op dezelfde plek komen. Er was nog niets te zien. In het bos vond ik wel deze eikenbladzwammetjes (denk tenminste dat ze dit zijn). Het is nog wat somber zonder het vurige oranje van afgevallen blad maar ik had de smaak meteen te pakken.

En vanochtend zag ik mijn kans schoon om even bij Drouwen het bos in te gaan. De roodbruine slanke amaniet (Amanita fulva) is altijd een van de eerste. Hij valt ook goed op. Deze heeft zich net uit de bosgrond omhoog gewerkt.

Ook vond ik deze trechtervormige paddenstoeltjes. Het zou de valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca) kunnen zijn. Ik wilde de lamellen er scherp op hebben maar dat is niet helemaal gelukt. En dat met f13. Dat is altijd weer uitproberen met paddenstoelen - veel of weinig scherptediepte. Dit voldoet net niet helemaal. Maar daar kom je dan thuis pas achter.

Even verderop stond dit eekhoorntjesbrood (Boletus edulis). Een vers exemplaar dat nog niet door de slakken is ontdekt. Voor het eerst deed mij de onderkant aan rijzend deeg denken.

Langs het fietspad trof ik vorige jaren porseleinzwammen. Misschien waren die ook al te vinden... Toen zag ik dit zwammetje! Wat een geluk. Ik dacht dat ik eindelijk het hazenpootje had gevonden. Zo'n prachtig fotogeniek paddenstoeltje. Het is hem niet volgens mij - misschien het plooirokje?

Om deze uitgebreid te kunnen fotograferen moest ik wel de opmerkingen van voorbijgaande fietsers weerstaan. Het blijft gênant, maar ja... alles voor een mooie foto!

Het overkomt me nog (te) vaak dat ik thuis denk: ik had meer zus of zo moeten doen. Waarom heb ik daar niet aan gedacht? Dus: groot en klein diafragma proberen en alle richtingen uit; goed kijken en veel foto's maken. Met iets meer scherptediepte wordt ook de structuur van de hoed zichtbaar. Die is werkelijk prachtig!


Ik ben er wel blij mee. Uiteindelijk bleek het paddenstoeltje - het was er ook maar één - los te liggen zodat ik hem kon optillen. Het was niet mogelijk om het goed stil te houden. Deze is nog aardig gelukt. Prachtig die lamellen - die trouwens allemaal tot aan de steel doorlopen. Toch geen plooirokje?

Wat mij betreft is het paddenstoelenseizoen geopend. Het liefst maak ik wat feeërieke foto's en ik denk dat ik weet hoe ik dat moet aanpakken. Nu hopen dat er veel kansen komen om dingen uit te proberen !

8 opmerkingen:

 1. Prachtige serie foto's. Ik vind paddenstoelen ook erg leuk om te fotograferen.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijn gevoel al die schoonheid hier mee mogen te bekijken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt optimaal gebruik gemaakt van deze Nationale Groninger Feestdag, Anita!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mocht van mezelf in augustus nog geen paddenstoelen fotograferen, maar die regel heb ik gisteren overtreden. Als straf kwam ik thuis met foto's die het helemaal niet hebben, Ik kon de sfeer gewoon niet vinden. Intussen is het september, dus mag ik in de herkansing ;-)
  Vooral je laatste foto spreekt me erg aan, maar ook mooi om de verschillen in scherptediepte bij de voorgaande foto's te zien. Ik heb geen voorkeur, vind ze allemaal goed,
  De wespspin spreekt me ook aan, uit een mooie hoek genomen.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een pracht van een serie, Anita!!
  Je eerste foto van de paddestoelen vind ik echt wauw... wat een sfeer... wat een kleuren en toch al die details samen met de softheid... heel mooi!
  De rest vind ik natuurlijk ook heel erg mooi maar die foto springt er voor mij echt uit. :-)))))
  Lieve groetjes van Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele mooie foto's. Zo kan ik ze niet maken met mijn simpele cameraatje...

  BeantwoordenVerwijderen