Het strijklicht van de laagstaande zon maakt details beter zichtbaar.
Kleine hoogteverschillen worden geaccentueerd door schaduw.
Maar wat is hier gebeurd? De uitgesleten sporen gaan van dun naar dik en eindigen in een warrige ster. En in de schors zitten gaatjes, die ik ook al had gezien op bomen die nog wel overeind stonden.
Dit zijn waarschijnlijk de sporen van houtworm. Het vrouwtje legt eitjes in het hout. De larve graaft vervolgens een gang. Mooi is het te zien hoe hij al etend dikker is geworden om zich uiteindelijk een weg naar buiten te boren, de wijde wereld in. Dan zal zo'n uitvliegopening wel boven een ster horen. Dat ga ik nog eens bekijken. Eén vraag nog: waarom eindigt een lijn in een ster met een aantal korte lijntjes? Is het een lastige klus om uit te breken en doet hij er even over... onderwijl hier een daar een hapje nemend en een dutje doend? Slaapt een houtworm? Die larve moet ook nog een kever worden. Misschien gebeurt dat dan voor het uitvliegen..
De best borende houtwormen kunnen het dan zonder ster en vice versa. Al is de dikte van de schors ook een factor... Mijn hemel, als je toch ook na gaat denken komen er steeds meer vragen op....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten