maandag 29 juli 2013

Een glimp

s'Ochtends vroeg op en dan naar de hei is de rode draad van mijn vakantie geworden. Ik had iets voor ogen wat me nog niet helemaal is gelukt, al zie ik er af en toe een glimp van. Dat maakt dat ik het steeds weer wil proberen. Deze foto is daar een voorbeeld van. Op de terugweg zag ik ineens dit blauwtje zitten met op de achtergrond druppels. En dat alles met een beetje tegenlicht. Maar de situatie was niet helemaal ideaal en dat was ook niet op te lossen. Het is dus een glimp en een aanmoediging. Het zal ooit wel eens allemaal op z'n plek vallen.

Zo mogelijk wil ik nog wel iets vervagen of wegklonen maar hier gaat me dat niet lukken. Ik zal geduld moeten hebben.. en een beetje geluk.


Vorige week vond ik deze uitsluipende libel. Ik dacht dat het daarvoor al te laat was. Het is de eerste keer dat ik zoiets zag! Hier heb ik het statief maar even voor gezet. Het hele proces duurt een tot enkele uren volgens libellennet en deze libel is al vrij ver. Is hij dan al voor zonsopgang naar boven gekropen?


Opvallend vind ik dat zijn kop nog onder de dauw zit. Bij alle andere libellen was die al droog. Later vond ik nog een exemplaar in hetzelfde stadium. Ook met dauw op zijn kop (of het is zweten om zover te komen).

Door te spelen met de achtergrond en het licht probeer ik sfeer in de foto te krijgen. Uit de hand heb je dan meer bewegingsvrijheid. Kennelijk een beetje té veel, want de meeste foto's zijn iets bewogen. Lastig is dat.

Dit pantserjuffertje is zijn ogen aan het poetsen. Het lijkt nu net of hij me de gek aansteekt. We bewegen dus allebei, en kennelijk niet dezelfde kant op.

Om mij heen hoorde ik zacht geritsel. Het bleken juffertjes te zijn die met hun vleugels fladderden om het vocht eraf te schudden. Een prachtig geluidje op de stille hei.

Het licht op de achtergrond vind ik hier mooi. Heel helder en toch zacht.

Als een olifant in een porseleinkast, zo voelt het om te manoeuvreren tussen deze fragiele beestjes. Voor je het weet sta je er bovenop. En daar is zelfs een pantserjuffer niet tegen bestand.

Een volgende keer toch ook maar met statief... Kijken of dat beter wil.

Tot slot nog twee libellen. Ik dacht eerst dat het twee dezelfde waren maar hun lijf verschilt. Nu ben ik niet meer zo gespitst op soorten en heb alleen een foto van de zijkant. Thuisgekomen wil ik dan toch graag weten wat dit is, maar kom er niet uit. Het lijkt me een rombout met zijn forse lijf, maar ja...

d.d. 1/8/13 Inmiddels weet ik dat dit de zwarte heidelibel is (Sympetrium danae). En wat extra leuk is, is dat de foto hierboven van een vrouwtje is - en de foto hieronder van een mannetje. Kenmerkend voor deze libel is de zwarte band op de zijkant van het borststuk, waarin drie gele vlekjes staan (bron: Libellennet). 

En deze zit in een wat te aanwezige achtergrond te wachten tot hij helemaal droog is. Zijn lijf is veel smaller dan de rombout hierboven. Toch een andere soort? Ik moet nog even verder puzzelen, tenzij iemand het weet.

Nog een paar dagen vrij. Ik ga mijn geluk nog zeker een keer beproeven. Het punt is dat ik af en toe op 1xcom kijk. Daar staan zulke mooie foto's op.... Dat is het nieuwe streven. Aan mijn apparatuur kan het niet liggen.... en ik hoop dat ik ooit zover kom. En ondertussen blijft het een geweldige bezigheid. Het heeft me al heel wat gebracht.

7 opmerkingen:

 1. Je maakt er echt een spannende belevenis van. Tijdens het lezen leef ik helemaal mee. Ik heb ook zo'n uitdaging, maar kom nog niet veel verder. Prachtig zijn je foto's van het Blauwtje, maar de libellen, vind ik ook geweldig. Die lichte achtergrond is wat je wil. Mooi!! groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Anita, ik vind met name die eerste toch wel héél erg fraai!
  Heel erg mooi de sfeer weergegeven, zo wordt het vroege opstaan toch wel een feestje ;-)
  Ook de rest mag er zijn, prachtig hoe je de juffertjes de ruimte geeft, mits de omgeving klopt is dat eigenlijk zoveel mooier dan een close up.
  Uitsluipers heb ik toevallig vorige week ook volop gezien, en ook voor het eerst, blogje komt nog.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit een superserie, Anita. Heel mooi, subtiel en sfeervol. Maar ik begrijp wat je bedoelt. Soms ga ik wel 3x terug naar een plek en dan heb ik nog steeds niet wat ik bedacht had. Vooral 1, 5 en 6 vind ik hééél erg mooi. Prachtige kleuren ook. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anita,
  Prachtige foto's laat je hier zien. Precies de juiste scherpte en ook hele fraaie gekleurde achtergronden. Die juffers vind ik hiervan ook heel erg mooi.
  Prima gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In één woord?

  Sprookjesachtig!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zijn weer stuk voor stuk meesterwerken Anita!
  Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Werkelijk heel mooi, Anita!
  Je laat hier goed zie hoe groot de wereld is voor deze vlindertjes en juffers.
  Je hebt ze stuk voor stuk prachtig vastgelegd!
  Lieve groetjes, Anna ❀

  BeantwoordenVerwijderen