dinsdag 16 juli 2013

Dauwtrappen op de hei

Weer werd ochtendnevel voorspeld. Ik dacht, nog één keer vroeg op... Maar het was toch weer zo leuk dat ik vast nog wel een keer ga. De blauwtjes waren er nog, op dezelfde polletjes dopheide.

Het oranje in zijn vleugels kleurt mooi met de uitgebloeide hei. Ik heb een aantal foto's uit de losse hand gemaakt maar met statief gaat het toch een stuk beter. Vandaag was er iets minder dauw en bij aankomst zag ik ze al voorzichtig bewegen.

Het licht was heel diffuus, er waren geen schaduwen. De zon kwam er pas later door.


Als je weet dat ze er zijn zie je ze wel. Ze zijn echter klein en zo van voren haast onzichtbaar.


De schapen waren er ook. Tot mijn verrassing kwam er een op mij aflopen, niet zozeer dreigend maar nieuwsgierig. Snel probeerde ik wat foto's te maken. Mijn camera-instellingen stonden niet goed - veel te trage sluitertijd. Ik had geluk dat deze scherp was. Hij heeft weinig ruimte, maar hij stond dan ook vlak voor me.


Een mooie kop. Een foto ruikt gelukkig niet. Pffff...

Een sfeerplaatje van het andere ven. Hier zitten veel libelles.De juffertjes waren niet bedauwd. Niet genoeg nevel.

Prachtig hoe ze kleurt met haar omgeving. Ik probeer iets meer van de omgeving mee te nemen, al is een goede close-up vaak ook mooi. Iets voor de volgende keer.


Zelfde foto, andere uitsnede.

Toen zag ik deze heidelibel. Ik kon er alleen van achter en opzij bij. Waarom maak ik dan alleen foto's van de achterkant, denk ik dan als ik allang weer thuis ben... Ik heb bijna nooit een statief mee, maar nu ik hem wel bij me had kon ik dat mooi uitproberen. Stukken beter, al begon het inmiddels een beetje te waaien. Vaak zijn het windvlagen en kun je tussendoor net een foto maken.


De vleugels zijn zo fragiel. Zo te zien is het geen verse libel die nog niet op kleur is en zal dit een vrouwtje zijn van een heidelibel.

Ook het haarmos ziet er nu prachtige uit. De kapsels zijn bijna rijp en sommige hebben hun harige muts al verloren. Als het dekseltje eraf gaat zit daar nog weer een mooie structuur onder. Ik vind die details erg mooi. Het geheel is een wonder van vernuft. De meeste foto's waren te rommelig, maar deze vind ik mooi.


Inmiddels was ik weer op weg naar het eerste vennetje met de zonnedauw en de vlinders. Tussen de zonnedauw stond nog een ander rood plantje. Het doet me denken aan rus, maar ik kan het zo snel niet vinden. Moet nog even verder zoeken.

Tot slot nog een plaatje van nat gras. Ik zag een foto voor me van zo'n achtergrond met daarin een mooie vlinder of zo... Of dat op de hei lukt is de vraag. Er is wel veel te beleven op die plek en waarschijnlijk ga ik nog een keer terug. Want ik wil nog graag wat meer tijd besteden aan de juffers en libelles... en het mos.

9 opmerkingen:

 1. Wat ben je toch een geluksvogel, Anita, om dit moois onder handbereik te hebben. Ook dit is weer prachtig. Ik heb je serie al een paar maal bekeken, de één is nog mooier dan de ander. Maar ik denk dat ik uiteindelijk toch voor je juffers (8, 9 en 10) ga. Zo mooi! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou de stelling van Joke om willen draaien. Want ik begin steeds meer het idee te krijgen dat die juffers de geluksvogels zijn. Omdat ze Anita met haar camera ontmoet hebben! :-)

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anita,
  Wat een prachtige opnames heb je daar gemaakt. Schitterend die libellen in al die verschillende poses. Ook de foto's van dat haarmos vind ik erg mooi, met mooie softige gekleurde achtergronden. Echt een genot om naar te kijken.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anita,
  Was jij al zo vroeg op dat de zon opkwam of was het wolkendek zo dik dat hij pas later doorkwam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Oom Berend :-)
   Ik was om zes uur op de hei, toen was de zon al een half uur op. Het was trouwens al eerder licht. Het was licht bewolkt en pas toen ik wegging begon hij goed te schijnen.
   Liefs, Anita

   Verwijderen
 5. Ik heb alles zeker wel 3 keer bekeken... ik kan er niet genoeg van krijgen, Anita!
  De blauwtjes werkelijk schitterend met al dat dauw en het schaap... gewoon heerlijk (niet om op te eten hoor) ;))
  Je juffers en de libel ook zo mooi... haarmos en ik denk ook een rus soort en het gras... ik blijf gewoon genieten, Anita!
  Lieve groetjes Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's weer Anita en die dauwdruppels vind ik ook zo mooi.
  Prachtige reeks van de blauwtjes maar ook van het mos en de libellen/juffers.
  Je laatste foto heeft helemaal een sprankelende uitstraling :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie heb je gemaakt Anita.
  Heel erg mooi vind ik de foto's met de dauwdruppels.
  Dit is genieten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Anita,
  Ik kan me altijd zo goed inleven in je verhalen, het vroeg op pad gaan is telkens weer zo moeilijk, maar daarna genieten! En thuis bedenken dat je het ook nog anders had moeten doen klinkt me ook heel bekend in de oren ;-)
  Verrassend hoe mooi de uitgebloeide dopheide hier uitkomt bij het heideblauwtje, de kleur komt zo mooi in de vleugels terug, en dan die dauwdruppeltjes erbij, ja, daarvoor kom je graag vroeg je bed uit ;-)
  Het schaap is toch heel goed gelukt, en het vennetje en de laatste foto geven de sfeer prachtig weer.
  Ook je libellen zijn prachtig. Wat goed dat jij je statief gebruikt, ik kan er met macro echt niet mee over weg.
  Meer omgeving of juist close up, dat vind ik steeds een moeilijke keuze. Meer omgeving is moeilijker, je hebt al gauw storende elementen, maar als het lukt, dan geeft het voldoening. Jouw foto-met-omgeving is in mijn ogen geslaagd met al die lijnen in dezelfde tinten.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen