woensdag 10 juli 2013

Heideblauw... en dauw

Afgelopen zaterdag was ik bij het Watermolenven. De zonnedauw zat nog in knop, nog even geduld hebben... Wat wel al bloeit is de dopheide. En op die warme namiddag fladderden er talloze heideblauwtjes. Vorig jaar vond ik ze ook in juli, maar niet in zo grote getale.


En tsja, hoe maak je daar nu iets moois van? Het was wel al laat in de middag maar de zon had vrij spel. Met beide handen bezet kon ik alleen gebruik maken van mijn eigen schaduw. De achtergrond valt nog in het zonlicht. Dit is ongeveer wat ik zoek. En dan wat mooiere takjes...


Nog maar eens geprobeerd. De achtergrond is wat rommelig. Het is de kunst om eerst goed zó te kijken en niet meteen door de camera - wat ik nog steeds doe. Ongeduld...  Een beetje draaien om de takjes in de achtergrond wat te ontwijken. Vaak is dat meer geluk dan wijsheid.


Vlinders met dauw fotograferen was al lang een wens. Nu ik wist dat hier veel blauwtjes waren zou ik die 's ochtends terug moeten kunnen vinden. Dinsdag werd ik om vijf uur wakker. De auto's in de straat waren beslagen - een teken dat er voldoende dauw was. Toen ik om half zes wegreed hing de zon als een vuurrode bol boven de horizon. Flarden nevel dreven over de weilanden en soms over de weg. Eenmaal in het bos renden twee marters vlak voor me de weg over. Ik kon hun witte befjes zien. Wat prachtig! De nevel hing ook nog boven het water. Het was een magische ochtend zoals ik ze dit jaar nog niet had meegemaakt.

De blauwtjes zaten bovenin de dophei. Met statief en draadontspanner in de aanslag ging ik aan het werk. Het was stil op het geluid van een krakend takje na... gelukkig waren het alleen maar een paar schapen. We keken elkaar even aan. Goed volk? Ja, goed volk.

Ik heb natuurlijk heel veel foto's gemaakt. Je zou denken dat je met een statief alles wel in de hand hebt maar het was toch lastiger dan ik dacht. Veel foto's zijn leermateriaal maar niet mooi genoeg om te plaatsen. Vaak waren ze te rommelig en bij het nabewerken vond ik ze vaak té hard. Hier heb ik een tijdje op zitten puzzelen en volgens mij ligt het aan de combinatie van al die waterdruppeltjes, een kleiner diafragma en het licht. Het licht was misschien al te hard, ondanks de sluierbewolking. In elk waterdruppeltje zie je de lucht en als je waterdruppels fotografeert is zacht gefilterd licht (als een softbox) het mooist, anders worden het harde knikkers... Ik denk dat ik dat hier ook zie.


Een uitvergroot detail omdat ik het toch wel fascinerend vind, zoveel water op zo'n teer beestje. De foto is omgedraaid. Met nabewerken heb ik in RAW bij alle foto's de verscherping minimaal gehouden om pas op het laatst in photoshop nog een tikje te verscherpen.

Vlak na 8 uur waren ze al zover opgedroogd dat sommige al begonnen te vliegen. Je moet er dus echt vroeg voor op. Als ik de moed kan vatten ga ik binnenkort nog een keer voor de herkansing en al het andere moois op die plek. Het was vroeg, maar o zo de moeite waard!

Wat ik eigenlijk zocht was het gevoel in deze foto. Zacht licht en mooie onscherpe tegenlichtbollen... Met elk nieuw onderwerp is het weer even zoeken en kijken wat werkt en wat niet... Maar ja, als alles vanzelf gaat wordt het maar saai (houd ik mezelf dan voor...).

16 opmerkingen:

 1. Hier en daar lijken de vlindertjes te verdrinken in de dauw of (de eerste) licht te geven. Je hebt me weer laten genieten, Anita! Prachtfoto's!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhh wat mooi Anita en je verhaal erbij zo herkenbaar... :)) ;))
  Ik probeer altijd om niet te veel te denken en me gewoon te laten leiden door mijn gevoel en dan is het ook nog vaak zo dat de laatste foto het beste is, stom hè... :))
  De zonnedauw staat hier ook nog in knop...
  Je hebt een prachtige serie gemaakt en ik heb weer genoten van je blog!
  Lieve groetjes,
  Anna ❀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anna,
   Het rare is dat ik thuis altijd meteen zie of het wat is of niet, en dat is puur gevoel. Om dat ter plekke te zien vind ik nog steeds lastig. Misschien omdat het op een klein scherm beter lijkt. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Bij mij is trouwens de eerste foto vaak het best, of bedoelde jij dat ook?
   Groetjes, Anita

   Verwijderen
 3. WAUW, schitterende foto's!! (meer kan ik niet zeggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vind ik dit mooi Anita!
  ik zag dit bij Anne-Marie in de rol staan en ging gelijk even kijken.
  Werkelijk een prachtige serie.
  wat zeg ik prachtig! Ik vind het gewoon geweldig!
  Hier kan ik ontzettend van genieten. Prachtig.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Helma,
   Dank je wel voor je lieve reactie!
   Groet, Anita

   Verwijderen
  2. Ik kan me alleen op de een of andere manier niet aanmelden als volger, dus ik zet je link gewoon maar handmatig in mijn blogrol. Van dit soort foto's wil ik graag meer zien :-)
   Groet, Helma

   Verwijderen
 5. Bijna sprookjesachtig die bedauwde vlinders. Het is zo de moeite waard om vroeg op te staan. Ik beloof mijzelf om dat binnenkort ook eens te doen. Een schitterende serie waarvan ik genoten heb. Jouw verhaal erbij is leuk en verhelderend, dank je wel Anita.
  Groetjes Anne=-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst mijn complimenten voor deze prachtige serie, Anita. Een dauwserie heb ik ook nog op mijn verlanglijstje staan. En die blauwtjes heb ik hier in de polder nog nooit gezien, dus daar moet ik voor op pad, denk ik. Ik begrijp wat je bedoelt met die harde knikkers. Als ik zo iets op mijn foto's zie, dan weet ik dat de zon al te fel schijnt voor het mooie. Die prachtige zonnedauwfoto heeft nog het softe. Heb je die eerder genomen of meer in de schaduw? Foto 5 is ook nog vrij soft. Bij 6 zie je die "knikkers" het meeste. Maar je serie is echt prachtig, hoor. Ik zou 'm best gemaakt willen hebben. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anita,
  Ik heb vorige week mijn eerste heideblauwtjes gezien en gefotografeerd, maar midden op een zonnige dag, keihard licht dus.
  Ik kijk dan ook met 'enige afgunst' naar jouw schitterende beelden ;-)
  Nr 2 en 3 vind ik echt prachtig, onderwerp in de schaduw, achtergrond in het zonnetje, dat is het helemaal, wat een sfeertje spreekt er uit die foto's!
  De dauwfoto's doe ik je niet na, wat een detail zit daar weer in. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt met 'hard', maar weet niet hoe je dit kunt voorkomen.
  Vraag me trouwens af hoe het komt dat de kleur van het blauwtje er bij foto 5 en 6 vrijwel uit is?
  De zonnedauw is super! en ik weet hoe moeilijk dit is.
  Ik denk trouwens dat je mijn woorden een beetje verkeerd uitgelegd hebt, ik kijk echt wel direct door de camera hoor, anders kan ik me geen goede voorstelling maken hoe het licht valt etc. Kan die kleine dingen overigens ook niet zien zonder leesbril. Dus veel draaien, schuiven, kijken, en heel veel foto's maken die het toch niet blijken te hebben :-(
  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,
   Waarom de foto's flets lijken weet ik niet goed. Het zou met de druppels te maken kunnen hebben of de hoeveelheid licht (tegen het licht in). Ik heb vandaag weer foto's gemaakt en zie eigenlijk hetzelfde, al heb ik nu wel - voor de verandering - de zonnekap erop gezet.
   Groet, Anita

   Verwijderen
 8. Hoi Anita, Ik heb net met bewondering je prachtige serie zitten bekijken. Super mooi. Met die dauw erop en dan die mooie scherpte/onscherpte verhouding. Die closeup met dauw vind ik erg gaaf om zo gedetailleerd te zien. En de zonnedauw is schitterend. Ik heb net nu 2 keer gedaan en ik vind het echt super moeilijk maar deze is echt prachtig. Deze is ook zo mooi vochtig om te zien. Ik hoop ook ooit nog eens de vlindertjes te kunnen vastleggen. gaaf hoor. Mijn comlimenten.gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterende combinatie van kleuren en druppeltjes! Het zijn echt heel bijzondere foto's geworden! De haarmossen zijn op het moment inderdaad heel mooi, zoals je bij mijn blog schreef. Maar er zijn meer mossen met rijpe kapsels te vinden. Mocht je veenmos in de buurt hebben: de veenmossen kapselen op dit moment met hele leuke zwarte bolletjes! Als de kapsels rijp zijn, vallen de dekseltjes eraf en houd je een soort van bruine bekertjes over. Je moet wel heel goed zoeken tussen de blaadjes want de kapsels zijn piepklein, maar heel erg fotogeniek!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Albertine,
   Wat een goede tip! Ik heb ze al gevonden, want ik loop bij voorkeur bij heide en vennen. Als ik het niet had geweten had ik er niet op gelet.
   Groet, Anita

   Verwijderen
 10. All your photos are so beautiful. What lenses do you use for most of these? The light and dew and angles of your photos are amazing.

  BeantwoordenVerwijderen