maandag 15 april 2013

Paddentrek

Het is zover! Gistermiddag was er nog niet zoveel loos bij het ven maar toen ik er om zes uur weer kwam was er sprake van een ware optocht. Vanuit het bos trokken ze richting water.

De vrouwtjes waren allemaal voorzien. Wat los liep waren, voor zover ik het kon bekijken, de mannetjes. Die zijn iets kleiner. Voor de vrouwen is dat wel fijn, want ze krijgen al vroeg een passagier die ze de hele weg mee moeten dragen. Ik zal hier verder maar niet over uitwijden ;-)

Als een pad eenmaal stil zit kun je rustig een foto nemen. Het was zelfs mogelijk om er eentje te aaien, ze zijn verrassend zacht. Het beestje stond waarschijnlijk doodsangsten uit, dus ik heb me ingehouden...

Ze hebben prachtige boskleuren. Van een afstandje zijn ze bijna onzichtbaar.

Gelukkig springen ze wel weg als het nodig is. En nodig was het, ondanks mijn voorzichtigheid.

Zo kwamen ze steeds dichter bij het water.

Aan de waterkant ligt een dikke laag zwart zand. Alles voor een foto, dus op de knieën in de modder! Gelukkig was er niemand in de buurt... en heb ik een goede wasmachine. Dit is mijn favoriete pad, hij heeft iets aandoenlijks.

Het zand is niet aangestampt waardoor er wat hoogteverschil is ontstaan. Hij zal zich heel groot hebben gevoeld. Na een paar foto's sprong hij naar voren, nog net niet op mijn toestel.

Hij klemt zich vast met zijn poten onder haar oksels. Het is maar goed dat ze niet kietelig is.

Uiteindelijk duikelen ze met z'n tweeën het water in. Als zij dan een mooie streng eieren legt doet hij de rest.

Alle foto's zijn uit de hand gefotografeerd met een vrij groot diafragma, vaak zelfs met f2.8. Ik heb tegenwoordig de ISO zo laag mogelijk (100 - 200) maar voor dit soort opnames is dat misschien niet nodig. Niet dat ik ontevreden ben, want ik word heel blij van deze foto's! Het is wel iets waar ik de volgende keer rekening mee zal houden.

8 opmerkingen:

 1. Je hebt je duidelijk helemaal vereenzelvigd met de pad Anita. Het heeft een mooie en liefdevolle reportage over dit beestje opgeleverd!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werkelijk een prachtige serie, Anita!
  Wat Henk schrijft voel ik ook... de energie is heel fijn en liefdevol en zo herkenbaar... ;))
  Dus is het genieten bij je... :))))
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi blog, Anita. Het straalt iets uit van een verbond tussen jou en de padden. Ik vind padden niet echt moeders mooiste, maar jij hebt ze behoorlijk fotogeniek in je reportage op de foto gezet. Petje af, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende serie is dit Anita.
  Heel mooi gedaan zo met een groot diafragma, hierdoor en prachtige scherpte diepte.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit zijn stuk voor stuk mooie foto's. Heel mooi gedaan (volgens mij ook een goede lens die je gebruikt! Mooi!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schitterende foto's! Prachtig van kleur, een beetje teer. Bij mijn padden zie je dan gelijk van die lelijke zwarte aarde. Ik zag van de week ook de eerste dappere man richting vijver trekken.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig hier geniet ik van!
  Ik hou van de scherp/onscherpte in je foto's!
  Gr.
  P-TER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Anita,
  Knap werk om van 'lelijke' padden iets heel moois te maken. Nou ja, echt lelijk zijn ze natuurlijk niet, die gouden ogen zijn schitterend, en je hebt ze zo mooi scherp gefotografeerd.
  Foto 1 en 3 zijn mijn favorieten, heel mooi zacht van kleur, prachtig gedaan.
  Groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen