woensdag 19 mei 2010

Nog even over de paardebloem... :-) Als je een gesloten paardebloem halveert, zie je de onrijpe zaadjes met daarbovenop het pluisje. Bovenop het pluisje zit het restant van een bloempje. Het hoofdje van de paardebloem bestaat uit een kleine 200 bloempjes.

Hier nog een even een detail van de foto, waarbij de onrijpe zaadjes en de aanhechting van het pluisje goed zijn te zien.

Hier zie je een dwarsdoorsnede van een nog iets later stadium. De 'stengel' van het pluisje is langer en het geel van de bloempjes is eraf gevallen. De pluisjes piepen boven de 'knop' uit. Hij was waarschijnlijk morgen opengegaan, als ik hem niet had opgeofferd voor de foto... Nou ja, er staan er genoeg!

Het gele toefje kun je makkelijk lostrekken. Aan de onderkant zie je dan dat elk bloempje een buisjes vormt aan de basis.

Bovenop een pluisje kun je nog goed het litteken zien waar de bloem heeft gezeten.

Zo, dat is eerst genoeg over de paardebloem!

1 opmerking:

  1. Hoi hoi, weet jij of de zaadjes nog verder rijpen en bruikbaar zijn als je de knop hebt geplukt en van binnen al helemaal pluis is?

    Ik plukte er 2 en uit de ene haalde ik de zaadjes los en die worden nu wel donkerder. De andere knop was redelijk dicht en gaat alsnog open met pluis.

    BeantwoordenVerwijderen