vrijdag 4 januari 2013

Geluk hebben

Een aantal maanden geleden werd het idee geboren om over te stappen naar een full frame camera. Ook wilde ik graag een macrolens met een ronder diafragma, zodat onscherpe lichtpuntjes zoveel mogelijk rond blijven (bokeh). De Canon EF 100mm F2.8 L Macro IS USM heeft negen lamellen en daarmee een ronder diafragma dan mijn huidige 100 mm macrolens van Canon. Zou het verschil het geld waard zijn.... Ik nam de stap. In combinatie met mijn 50D camera zag ik meteen al duidelijk verschil. Het beeld leek helderder en scherper (ik heb geen testjes gedaan). Gisteren ben ik ook overgestapt op full frame en hiermee is het feest compleet!

Hierboven heb ik muisjesmos gefotografeerd met de 50D en de nieuwe macrolens. Het beeld is voor mijn gevoel veel helderder. De glasharen van dit mos lijken op te lichten. Weggedoken tussen de blaadjes zitten de groene kapsels.

Terwijl ik scherpstelde op het kapsel met behulp van de 5x vergroting in live view, kwam er een dun zwart pootje in beeld. Een piepkleine aanwijsstok.

Gisteren heb ik mijn oude camera ingeruild en ik stond te popelen om het uit te proberen. Het was hier vandaag flutweer en half in de regen heb ik opnames gemaakt. Men zei al: 'Je weet niet wat je ziet!' En inderdaad, het is zó prachtig! Wat ga ik hier een plezier van hebben. Deze foto is gemaakt van hetzelfde mos en hetzelfde kapsel. Dit is een uitsnede.

Een ander mosje dat op steen groeit is het gewoon muursterretje (Tortula muralis). Ook die is nu aan het kapselen. Het is nu helemaal niet moeilijk meer om details te zien.

Om te laten zien hoe mooi het kapsel met huikje eruit ziet, nog een uitsnede. Ik kan me niet heugen dat ik het ooit zo haarscherp in beeld had.

Ook de gesteelde haarmuts (Orthotrichum anomalum) stond overal te pronken. Kenmerkend is dat de sporenkapsels ver buiten de bladen uitsteken.

Vandaag heb ik ook nog een detailopname gemaakt. Ook dit is een uitsnede. Het scherpstellen op het kapsel was gewoon een makkie. Ook hier heb ik live view gebruikt. Bij de 50D zat ik altijd nog heen en weer te draaien met de lens om te bepalen waar het nu het scherpst was. Ik dacht dat het aan mijn ogen lag...

Ik kwam er trouwens achter dat je er niet van moet uitgaan dat je automatisch kunt vergroten met live view. De nieuwe Canon 6D heeft wel live view, maar lekker inzoomen en scherpstellen met 5x of 10x kan niet. Dat verbaasde me zeer. Ik kan het eigenlijk niet geloven, zo suf vind ik dat. Voor mij is dat juist het handige van live view. Daarom heb ik ook geen 6D gekocht, want dat was aanvankelijk het plan. Het is de 5D geworden.

En dan had ik vandaag nog een akkefietje dat gelukkig goed afliep. Meestal loop ik met mijn camera in de hand. Maar omdat het vrij glad was op de stenen en ik vorig jaar al een enorme smak in het bos heb gemaakt bóvenop mijn camera - was ik zo wijs om de camera in de tas te stoppen. Dat ging allemaal goed. Verderop - de camera nog steeds in de tas - gleed ik echter uit over een aantal glibberige stenen traptreden. Ik viel pardoes voorover. Wat een geluk dat ik mijn camera nog in de tas had en mijn handen vrij! Ik prijs me gelukkig met alleen een bult op mijn been.


11 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal met het nodige geluk maar dat dwing je af he :-). Zeer scherpe foto's, komt dat door de nieuwe body of lens?

  Groeten Joeri

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joeri, de lens alleen is al een verbetering qua scherpte. De body is weer beter op andere punten.
   Groet, Anita

   Verwijderen
 2. Wat een geweldige opnamen, Anita. Ik heb ervan genoten. Zo mooi van kleur allemaal en zo scherp. Ik ben ook wel eens met die mosjes bezig geweest, maar daar loop ik toch tegen de grenzen van mijn camera. Ik ben bezig om over te stappen naar iets anders. Is die full-frame camera erg zwaar? Ik begreep dat ze zwaarder zijn. Of is dat niet merkbaar? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Joke,
  Heb je nog een Lumix? Mijn eerste camera was een soortgelijke alles-in-een-met-veel-zoom camera. Daar heb ik ook vooral macro's mee gemaakt, maar scherpstellen moest automatisch. Handmatig was een ramp. Met een spiegelreflex heb je veel meer controle, maar het is inderdaad zwaarder en je kiest voor een bepaald objectief. Als gewicht belangrijk is dan is een alles in een camera ideaal. Een spiegelreflex met een goed objectief geeft wel veel mooiere beelden. En dan kun je nog kiezen tussen allerlei typen. Full frame is duur. Iets minder is ook goed en vooral als je investeert in een goed objectief. Het is maar net wat je belangrijk vind. Maar misschien vertel ik je dingen die je allemaal al weet...
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouw wat een geweldige serie Anita, ik denk dat het een hele verbetering is de nieuwe lens, ik denk dat wij de lens hebben die jij eerst gebruikte, alles moet op statief want er zit geen stabilisatie in, achteraf heb ik daar spijt van.
  Welke camera heb je nu??
  Ik wens je een heel fijn weekend. Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer af en toe wel eens een macro foto te maken met m'n Canon 55-250 maar een echte macro lens is natuurlijk duidelijk beter. Ik zal de lens alvast op mijn verlanglijstje zetten :).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anita,
  Van harte gefeliciteerd met deze nieuwe aanwinsten!
  Nou, je weet dat ik je macro's altijd al prachtig vond, maar wat je hier laat zien is ongelooflijk, wat een fijne details, vooral bij 3, 5 en 7.
  Wat zul je hier blij mee zijn.
  Sinds een paar weken heb ik ook een fullframe, maar ik heb hem nog niet gebruikt in combinatie met mijn macrolens, dat gaat de hoogste tijd worden, en ik ben reuzebenieuwd of ik er ook deze resultaten uit krijg. ( tot nu toe heb ik alleen de standaardlens en de tele gebruikt, maar ook daar was ik aangenaam verrast door de details, en ook de mogelijkheid om hoge iso te gebruiken vind ik super)
  Maar begrijp ik het goed dat jij nu niet meer kunt vergroten in LiveView? dat lijkt me toch echt jammer.
  Wat een geluk dat je valpartij goed afliep, ik heb zelf voor dit soort pech een verzekering afgesloten, voelt erg veilig.
  Ik wens je heel, heel veel plezier met deze mooie nieuwe combi!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het wordt almaar mooier Anita! Aan jou is apparatuur goed besteed. Ik kan me ook je enthousiasme voorstellen wanneer zo'n aanschaf brengt, of zelfs meer brengt, dan waarop je hoopte.

  Veel plezier ermee! En fijn dat je ons mee laat genieten. :-)

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je info, Anita. Ik heb idd de Lumix, een hele goede camera, maar met beperkingen, zoals een slechte prestatie bij weinig licht. Momenteel ben ik me goed aan oriënteren. Veel lezen en vragen over diverse camera's. 't Zal nog wel even duren, maar ik heb geen haast. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd Anita met je nieuwe speledingetjes! :))
  Je foto's zijn werkelijk schitterend en wat fijn dat het je zo goed bevalt... want ja, je moet het toch maar afwachten en het kost veel geld.
  Veel plezier en lieve groetjes Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige macro foto's. complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen