maandag 31 december 2012

De mooiste foto's van 2012

JANUARI Deze piepkleine suikermycena heet in het engels: 'frosty bonnet'. Na een koude nacht deed deze zijn naam eer aan. Ik blijf ze mooi vinden - zo klein en toch alles erop en eraan.


FEBRUARI Kapselend mos dat als vuur omhoog schiet. Mij ging het vooral om die drup.

MAART Op 21 maart belandde ik bij toeval (en voor het eerst) middenin de paddentrek. Wat een ervaring! En zo komen er elk jaar weer plekken bij waar je iets moois weet te vinden.

APRIL Terwijl ik dit jaar juist moeite deed om meer scherptediepte te krijgen - want ik fotografeerde voorheen alles uit de losse hand - kwam ik erachter dat weinig DOF juist heel mooi kan zijn. En dat iets vóór je onderwerp een mooie waas kan opleveren. Dit was het begin van weer anders kijken.

 MEI Even had ik een mierenmanie. Ze waren me veelal te snel af.


JUNI Ja...  die zonnedauw... dat was me wat. Het zijn kleine plantjes die dicht op elkaar staan. Veel dof en het is te druk...  en dit is misschien weer wat te weinig. Volgend jaar nog maar eens proberen. Ook deze plek is er eentje die ik dit jaar heb ontdekt.

JULI Mijn eerste heideblauwtjes. Aan het eind van een zomerse middag achter de vlinders aan.... heerlijk! De te drukke achtergrond heb ik wat vervaagd.


AUGUSTUS Het veranderlijke licht was hier ineens prachtig. En zij kijkt net koket in de lens! Op de een of andere manier vind ik dit nog steeds een heel mooi plaatje om naar te kijken.


SEPTEMBER In september volgde ik mijn eerste IVN-cursus: paddenstoelen. Wat een toeval dat het seizoen zo'n beetje startte op onze eerste dag (niet helemaal toevallig natuurlijk :-). Wat ik heb geleerd is dat paddenstoelen determineren een vak apart is en dat alle zintuigen meedoen. Dit zijn bloedsteelmycena's.

OKTOBER Met de macrolens iets onvermoeds ontdekken is genieten. Deze spekzwoerdzwam leek van een afstandje niet bijzonder, maar was van dichtbij wonderschoon. De rand van een uitgegroeide zwam is zelfs versierd met een prachtige pluizige rand (zie blog).

NOVEMBER Een poging tot iets wat hopelijk steeds beter gaat lukken: tegenlicht en kleur en vooral sfeer...

DECEMBER Water is mooi in al zijn verschijningsvormen. Nou ja....behalve motregen dan...

Yvonne (Incanto Images), bedankt voor dit idee. Het was erg leuk om te doen.

En aan iedereen die hier langs is gekomen: een goed en gezond 2013 gewenst!
Met op zijn tijd een magische nevelige ochtend met gouden zonlicht...

Hartelijke groet,
Anita9 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige foto's, stuk voor stuk zijn het toppers.
  De zonnedauw staat hoog op mijn verlanglijstje om te fotograferen dit jaar.
  Ik wens jou en al je dierbaren een gelukkig en gezond 2013 toe.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,
  Allereerst wens ik je een heel gelukkig nieuwjaar, en ik wens je ook meer bezoekers en reacties, want jouw blog is een bezoekje zeker waard.
  Leuk dat je ook meedoet met de mooiste van 2012, en je keuze mag er zijn hoor!
  De anemoontjes zijn bij mij hoogstfavoriet, maar ook de wonderschone details van de spekzwoerdzwam heb ik weer met grote bewondering bekeken.
  Het miertje komt heel mooi uit tegen het geel, en voor mij niet te weinig DOF bij de zonnedauw, de aandacht gaat nu naar het vliegje.
  Zonnedauw is inderdaad heel moeilijk, maar juist het spelen met de DOF maakt het allemaal zo leuk in interessant.
  De afsluiter van de ijskristallen vind ik eveneens een droomplaat.
  Ik hoop hier in dit nieuwe jaar weer van je fraaie fotowerk te kunnen genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De een nog mooier dan de andere Anita! Die "mierenmanie" heeft wel een hele mooie foto opgeleverd. Die donkere mier in dat geel: het past perfect bij elkaar.

  Ik zie uit naar je blikveld in 2013.

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst de best wensen, Anita. Wat een mooie serie. De plaat die er meteen voor mij uitspringt is de mier (5). Wat prachtig. Je kan 'm zo aan de muur hangen. Verder foto 11 en 12. Beiden ook heel mooi. Ik heb genoten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk gemaakt dit overzicht van 2012. Ik vind die met de mier wel het bijzonderste. Ik ga me toch eens verdiepen in de wereld van macro fotografie, echt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anita
  Natuurlijk de beste wensen en een mooi fotojaar toegewenst. Leuk om te lezen dat je al weer boordevol plannen zit voor de komende maanden. De spekzwoerdzwam is echt een plaatje! Die ga ik echt de volgende keer dat ik hem zie wat nader bekijken! Het is vaak het probleem met macrodingen als de zonnedauw en kapselende mossen: er staan er zoveel bij elkaar dat het moeilijk is een mooie compositie te maken en het juiste diafragma te kiezen. We kunnen er weer een heel jaar tegen aan!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je een mooi overzicht weten te maken. Zal ook een moeilijke keuze geweest zijn. Maar de zonnedauw, ik weet hoe moeilijk die is, maar wat staat die er prachtig op. Voor 2013 vele mooie fotomomenten, in alle goede gezondheid en Happy New Year.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Anita,

  Wat een prachtig blog. Er staan heel veel adembenemend mooie foto's op! De Beste wensen voor 2013.

  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Anita,
  We hebben bij jou thuis al een voorproefje gehad, en vandaag
  meer foto's gezien. Daar past maar één woord bij: adembenemend!

  Ik kom zeker vaker bij je langs om te kijken naar je prachtige foto's.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen