zondag 9 december 2012

Wit op wit

Ik had me verheugd op een heerlijke boswandeling en het fotograferen van ijskristallen op allerlei klein spul. En zo reed ik gisteren naar Drouwen om de route te lopen die ik inmiddels ken. Dat was wel handig want overal lag sneeuw, ook op de paaltjes. Bij het binnenrijden van het bos sprongen ruim voor mij twee reeën over de weg. Kippenvel!Het was wit en stil in het bos. Er liep geen mens en toch was het al half elf. Het meeste lawaai kwam van mijn eigen voeten. Ik stond stil om goed te kunnen luisteren en alles in me op te nemen toen ik vlakbij geritsel hoorde. Het deed denken aan het geluid van eekhoornnageltjes op een boomstam, maar het waren twee boomkruipertjes. Alles was bedolven onder een laagje sneeuw. Mos met sneeuw of rijp... dat zat er niet in. Daarom liep ik door tot de vennetjes waar het gebied meer open is en het zonnetje heerlijk scheen. Hier moest het dan maar gebeuren.

Het viel me niet mee. Wat het lastig maakte was dat de hele wereld wit was -  en wit op wit... heeft weinig contrast. Ook stak de rijp vrolijk alle kanten op. Zo moest ik kiezen of ik iets uit focus wilde of toch alles scherp... maar met meer scherptediepte ging de achtergrond weer meedoen en dat maakt het plaatje weer te druk... Zoals zo vaak liep het allemaal anders dan ik mij had voorgesteld. Dat is niet erg (zeg ik dan tegen mezelf...). Gewoon even nadenken hoe je dit kunt aanpakken en vóór alles: GENIETEN (zeg ik dan ook tegen mezelf, want ik wil dan té graag een mooi plaatje maken...).


Afijn, zo kreeg ik deze sprietjes in het vizier die overeind stonden in een plas water. Geknield op een plastic zak ging ik aan het werk (op die zak stond 'ik ben toch niet gek?' wat me wel deed lachen, want tjsa... ).


Het zijn net kleine kerstboompjes. De rijp onderop is sneller aangegroeid. Het zal met luchtvochtigheid en de richting van de wind te maken hebben. Maar je hoeft natuurlijk niet te weten hoe het gemaakt is om het mooi te kunnen vinden. Misschien ook wel juist niet...

Terwijl de zon langzaam verder schoof, verplaatste ik me ook steeds om het licht te kunnen vangen. Deze foto is wat druk maar ik vind hem toch mooi omdat het me doet denken aan een primitief wezen dat zich langzaam opricht uit de oersoep.

Het was natuurlijk juist een dag om landschapsfoto's te maken en ik heb wel een andere lens... maar die neem ik niet eens meer mee. Ik zal hem toch maar weer in de tas stoppen, voor het geval dat!


13 opmerkingen:

 1. Fabelachtig mooi!
  Ik dacht eerst dat de eerste ijskristallen mijn favoriet zijn, maar bij nader inzien doet het kerstboompje er beslist niet voor onder.
  Je hebt er weer een fijn, en herkenbaar, verhaal bij geschreven.
  Inderdaad zo moeilijk bij dit soort dingen waar je de scherpte legt, en hoeveel. Je hebt goede keuzes gemaakt, de kristallen 'kijken lekker'.
  Ik wilde gisteren én landschap én reeën én macro, had dus alles meegesleept, maar moest voortijdig stoppen omdat ik me niet goed voelde, balen :-(
  Nou ja de winter begint pas, dus er komen vast nog wel meer kansen?
  Jouw macro's hebben wij in elk geval weer geïnspireerd.
  Fijne zondag nog en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt heel mooi van het winterse weer genoten, de kristallen zijn bijzonder mooi geworden, denk dat gisteren een dag was waarop alles mogelijk was, van macro tot landschap.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige foto's van de ijskristallen.
  Je hebt goed gebruik gemaakt van het weer, nu is er geen voorst meer voorlopig.
  Fijne dag nog, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met recht juweeltjes Anita! Jij weet hoe je de schoonheid van het kleine vast moet leggen!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met recht juweeltjes Anita! Jij weet hoe je de schoonheid van het kleine vast moet leggen!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was stil-ik wordt van deze serie "Stil"!
  Groet eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt natuurjuweel waarvan jij juweeltjes van foto's van maakt!
  Gr.
  P-TER
  @Bedankt voor het bezoekje.
  Hier is het ook om van te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, ik ben echt onder de indruk, Anita. Wat is dit prachtig gefotografeerd. Ik zie al dat ik nog veel moet oefenen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige serie geworden hoor! gewoon met een 100mm macrolens?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Raym,
  Inderdaad, gewoon met de Canon 100 mm macrolens en de 40D.
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo mooi Anita!
  Ik moet altijd een beetje lachen om je strijd om één te worden het geen je wilt of gaat fotograferen... maar het lukt je aardig... ;)) prachtig die kleine ijsboompjes!
  Lieve groetjes Anna

  ps. Nee hoor, ik ben niet ziek of zo maar ik had en heb het een beetje druk met andere dingen... ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sprookjesachtig mooi, prachtig subtiel in beeld gebracht!
  Gezellige dagen en een heel goed 2013 met nog vele mooie wandelingen en foto's!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Anita, ik hoop dat je fijne dagen hebt gehad en nu nog een fijne 2e kerstavond. Ik ben met je meegewandeld in je verhaal en heb genoten. Ik heb het helaas moeten missen terwijl het zo sprookjesachtig was. Je fotos zijn echt prachtig allemaal. Mooi licht en mooie scherptes erin. Je verwachtingen loslaten of beter nog niet hebben werkt bij mij het beste. Gewoon lekker de natuur in gaan en je laten verrassen door de natuur dat is echt genieten. Ik herken dat dat je met meerdere lensen loopt en toch weer eindigt met de macro. As je maar geniet. Groetjes Andrea
  Dank voor je fijne reactie en je ik begrijp het ;-)

  BeantwoordenVerwijderen