zondag 13 januari 2013

Frosty

Na de euforie vorige week, in de motregen nog wel... ging ik ook nog even naar de suikermycena's (Mycena adscendens, frosty bonnet). Sinds ik ze ontdekt heb is het fotograferen van deze paddenstoeltjes een uitdaging gebleven. Ik weet ze ook maar op één plek te vinden. Zonder statief wordt het niks, dat heb ik inmiddels wel geleerd. En omdat ze zo klein zijn, moet je er zo dicht mogelijk op. Mijn beste truc tot nu toe is zoeken naar exemplaren onderop de stam, dan een toren bouwen van fototas en pittenzak en dan met een draadontspanner - héél voorzichtig - afdrukken met f8, ISO200. Hier is dat aardig gelukt. Ik ben tevreden.
De kleine witte bolletjes op de schors worden ook nog paddenstoelen. Je kunt daar de vlokjes zien die op de hoed achterblijven. De verdikking aan de voet is kenmerkend voor deze soort.

Nu het gevroren heeft hebben ze een echte frosty bonnet. En zo zat ik vanochtend weer bij de boom met m'n tas en pittenzak en dacht.... waarom heb ik nu niet een statief meegenomen? Al vraag ik me wel af of ik dan dicht genoeg bij de boom kan komen. Om ze in het vizier te krijgen moest de pittenzak iets omhoog gericht worden en dat was natuurlijk niet stabiel. Wat zou het heerlijk zijn als je je camera gewoon stil in de lucht kon hangen. Kan iemand even een anti-zwaartekracht camera uitvinden? De foto is niet helemaal wat ik in gedachten had. Als het volgend weekend nog vriest kan ik nog een poging wagen.


Toen ook nog maar wat ijsdruppels met rijp. Een beetje uit de losse hand (pittenzak!), zonder goed op de achtergrond te letten. Het licht in het ijs is mooi.

Zelfde foto, andere uitsnede.


En eentje met de X-factor :-)

Nu begrijp ik wel waarom veel macrofotografen een 150 mm objectief gebruiken. Met een crop-factor van 1,5 wordt 100 mm eigenlijk 150 mm. Alle foto's zijn gecropt, omdat het onderwerp zo klein is. Het is even wennen. Met bloemen en insecten zal dit wellicht een voordeel zijn. En zo sta ik weer met beide benen op de grond. Alle begin is moeilijk, zelfs als je al lang begonnen bent. Daarom is het extra kicken als er dan ineens iets heel moois uitrolt.

10 opmerkingen:

 1. Erg verfrissende foto's Anita. Ze zijn weeral om van te genieten. Ik heb ondertussen bijna heel je blog doorgenomen en gelezen. Mooi en knap werk zit ertussen. Raar dat er niet meer reacties zijn op je posts maar daarom zal je plezier er zeker niet minder om zijn.
  Ik vind het ook tof (en zo ben ik ook wel aangelegd) om alles wat je fotografeert en ziet ook wil weten wat het is en hoe het heet.
  Zeer leerrijk allemaal en leuk om doen. Zo ben ik ook wel in het bezit van menig natuurboekjes. ;-)
  Ondertussen heb ik toch ook al een aardig bedragje opzij dus zal het niet zolang meer duren vooraleer ik ook mijn macro aanschaf en op verkennig trek.

  Grt-jes PeterDM

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die eerste foto zou je bijna uit de film Avatar plukken.

  Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn dan misschien niet helemaal zoals je ze zelf had gewild, maar ik vind ze wel heel mooi, Anita. Vooral 2. Verder komen de ijskristallen ook mooi uit. Ik heb gezocht naar paddenstoelen met rijp, maar kon niets meer vinden. Hopen maar dat het nog een beetje mooi weer blijft. Dan kunnen we nog even ons gang gaan met fotograferen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het geweldig wat je hebt gedaan, zo krijg ik mijn macro foto's niet hoor, compliment voor jou.
  Je maakt prachtige macro opnames.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk die foto's, Anita en zo herkenbaar je strijd... het valt ook niet altijd even mee met die o zo mooie wonderlijke kleine wereld... ;)))) Ik vind dat je het knap doet en je boeit mij iedere keer weer... dank daar voor!
  Lieve knufff groetjes van Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anita,
  Je eerste foto van de mycena's is echt prachtig, en ik vind hem mooier dan de tweede met de ijskristallen, die heeft het net niet ( al zou ik zelf al blij zijn als ik dit resultaat haalde)
  De ijskristallen op het gras spreken me meer aan en de topper daarvan is voor mij de laatste.
  Ik heb vanochtend een poging gewaagd met rijp en ijs, maar die resultaten gaan het blog niet halen ;-( Ik heb echt nog geen feeling met de macrolens op de fullframe, en het troost me een beetje dat jij het nu toch ook even wat lastiger vond ( wat aan je foto's niet te zien is )
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog even over de tweede foto, waarom ik hem net wat minder vind: hij mist het verfijnde van de eerste, en hij oogt wat drukker.
  Gr Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,
   Ik ben het met je eens. Het mos maakt het te druk en ook is er iets met de scherpte niet helemaal in orde. Ik heb hem toch geplaatst omdat hij bij dit weekend hoort. Als de foto's op de computer staan dan zie ik altijd meteen of er een mooie bij zit, nog voordat ik precies kan zeggen wat het is. En het is precies wat je zegt, hij heeft het net niet. Het viel me echt tegen dit weekend en ik heb heel wat uurtjes rondgelopen... zo gaat het vaker hoor - de ene keer lukt het maar zo en dan is het weer ploeteren.
   Groetjes! Anita

   Verwijderen
 8. Van de bloggers die ik volg, ben jij ijskoud de beste macrofotografe, Anita!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Anita
  Ik herken je verhaal helemaal! Instabiele constructies van fototas en pittenzak, soms nog op een boomtak en net als je wilt afdrukken glijdt alles weg. Met het statief kun je meestal niet genoeg dichtbij komen. Vooral je eerste foto is erg mooi qua compositie en scherpte-diepte. Maar de ijs-suikermycena's mogen er ook zijn. En ja, je wilt altijd meer, nog dichterbij... Zelf gebruik ik tegenwoordig een losse flitser bij mijn macro's. Kan ik je aanraden!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen