zaterdag 16 februari 2013

Mossig

Weinig tijd en geen zin in kou weerhielden me de afgelopen weken om op pad te gaan. Vandaag nam ik me voor in ieder geval een frisse neus te halen. De lucht was grijs en alles was nat van de mist. Bij uitstek goede omstandigheden om mos te fotograferen, of beter gezegd: druppels! En ik wilde ook proberen hoe het fotograferen uit de losse hand me af zou gaan, nu ik een lens met beeldstabilisatie heb.


Ik ben niet zeker welk mos dit is. Het groeide overal op schors en is vermoedelijk een dikkopmos. Soms zit het dekseltje er nog op. Is het eraf dan kun je de peristoomtanden zien. Mooi hoe het opduikt uit een zee van groen (of een groene zee).

Zelfs een sluitertijd van 1/30,  met beeldstabilisatie, leverde nog een goede foto op (de eerste foto van deze reeks). Ik probeer dan wel zoveel mogelijk steun te vinden, maar helemaal stil houd je je camera nooit.

Groeide op vermolmd hout. De zwarte puntjes bovenop vond ik kenmerkend en het lijkt op geklauwd pronkmos (Herzogiella seligeri). Maar zoals zo vaak ging mijn aandacht alleen uit naar het kapsel en niet naar het blad. Nog eens goed kijken dus. Het groeit op dood hout, dat klopt in ieder geval!

Dit staat in vuurrode polletjes op de bodem. Het zal nog wel even duren voor het kapsel helemaal uitgegroeid is. Volgroeide kapsels vind je hier (link). Vorig jaar dacht ik dat het peermos was. Maar waar is het blad?

Kenmerkend zijn de grote hoeveelheid rode steeltjes die heel dicht op elkaar staan.

Het was heerlijk om uit de hand te fotograferen. Het geeft je toch meer vrijheid. Sommige foto's zijn wat groter dan normaal en in de vergroting is meer detail te zien. Het valt me steeds weer op hoe sprankelend de foto's zijn met deze lens en camera. Ik werd hier wel blij van!8 opmerkingen:

 1. Gelukkig Anita, je fotografeert nog! Want het is heel speciaal hoe jij het kleine groots uit kan laten komen!

  Ben in ieder geval blij dat je geen gras over het mos hebt laten groeien. :-)

  Gr. en een fijn weekend,
  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer mooie foto's! Beeldstabilisatie is inderdaad handig en geeft de fotograaf net wat meer mogelijkheden. Toppie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Druppeltjes in mos is altijd leuk om op de kiek te zetten. Je hebt het prachtig gedaan zo uit de hand. Heerlijk is dat hé. Niet elke keer de pootjes in en uit klappen. Heel mooi gedaan.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat je hier blij van wordt, Anita. Dit is toch ook fantastisch. En dan zonder statief. Prachtige serie met die druppels. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige macro foto's maak jij altijd Anita.
  Ik ben altijd stil als ik de foto's bekijk.
  Kortom weer een geweldig blog.
  Fijne zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anita,
  Ik had je mooie blogs echt gemist de laatste weken, dus ik ben blij dat je er weer bent.
  Het was idd erg guur, niet echt macroweer, maar zo te zien is het nu echt mosjes-tijd. Zo knap dat jij ze op naam kunt brengen, en minstens zo knap dat je dit kleine spul uit de hand kunt fotograferen, top hoor.
  Ja, je bent idd veel vrijer en flexibeler zonder statief of rijstzak en dat komt je creativiteit ten goede.
  De resultaten mogen er dan ook zijn, stuk voor stuk plaatjes om nóg eens op mijn gemak te bekijken.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi deze mosjes. Daar hou ik wel van, de kleine details.
  geen idee wat het voor mosje is, maar het staat er goed op. Vooral die druppels maken het nog even net specialer.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen