zondag 3 maart 2013

Warmlopen

Het kriebelde de hele week al. De lente is aanstaande en er werd zon voorspeld. Vanochtend was het dan zover en het kostte mij geen enkele moeite om uit bed te springen. Ik wist ook precies waarheen (en waarvoor..), want ik wilde nu wel eens weten hoe rond mijn diafragma was! Niet zo rond als ik had gehoopt... en dit is F2.8. Maar ja, een mens moet ook een keer tevreden zijn (cognitieve dissonantie).

Iets anders uitgesneden. Met dit soort foto's wil ik meer experimenteren. Dus dat wordt vroeg op straks en heerlijk door de natte grasvelden banjeren.

Hortus Haren is sinds 1 maart weer open. Er bloeit nog niet zo veel en dus deed ik eerst een rondje mossen onderwijl speurend naar parapluutjesmos of ten minste dan toch iets met broedkorrels (zie het blog van 'Bij Duin'). Dat laatste is gelukt. Ik vond ze in het zand. Het is halvemaantjesmos (Lunularia cruciata). De naam dankt hij aan het halvemaanvormige flapje rond zijn broedkorrels. Voor meer informatie vind ik de 'British mosses and liverworts - a field guide' een aanrader. Je moet dan wel eerst de naam weten. Zo leuk om iets te vinden wat je nog nooit eerder hebt gezien!

Verder kwam ik vooral de oude bekenden weer tegen, zoals het gewoon muursterretje (Tortula muralis). Op de vierkante meter is wel veel variatie te zien maar ik heb geen idee wat het allemaal is of wordt. Er is nog veel te ontdekken.

Gewoon muisjesmos (Grimmia pulvinata) stond overal vol met kapsels. Deze keer maar eens een heel polletje.Iets meer scherptediepte was mooier geweest (en mooier licht).

En dit alles staat gezusterlijk naast elkaar. Op de achtergrond lijkt ook nog de gewone haarmuts te groeien, zonder kapsels.

Op de stenen groeit ook veel korstmos. Dit zou het steenpurperschaaltje (Lecidella stigmatea) kunnen zijn . De zwarte kommetjes zijn apothecia: vruchtlichamen met sporen. Het was mijn plan om me daar in de winter wat meer in te verdiepen. Het is wonderlijk spul en het groeit overal.

Ook een korstmos. Ik hou het op smal bekermos (Cladonia coniocreae). Het is vrij onooglijk... behalve als er een druppel aanhangt of op ligt.

Ook het gewoon sterrenmos (Mnium hornum) kapselt volop. Ik dacht even dat ik iets nieuws te pakken had want die bobbelige bovenkant was me nog nooit opgevallen. Maar nee...

En ook dit staat tussen het andere mos. Wat een verschil in grootte!


Dit was de oogst van dit weekend. Het waren vooral oefeningen in kijken en lenigheid. Het wordt hoog tijd om de conditie weer wat op te vijzelen. Met al die kniebuigingen gaat dat ongemerkt de goede kant op. Want sjonge... een hark is er niets bij!

7 opmerkingen:

 1. Ohhh wat zit ik hier te smullen Anita en dank voor het delen met ons!!
  Halvemaantjesmos nog nooit gezien of nooit echt goed opgelet... maar wat mooi en apart. Nu het alweer wat langer licht is, gaat het ineens super hard...
  Lieve geniet groetjes Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb weer genoten van je mooie foto's Anita. Dat "onooglijke" bekermos vond ik er uitspringen.

  Gr. en een fijne week gewenst,

  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat weer een schitterend blog heb je gemaakt Anita.
  Je bent echt een kei met de macrofotografie.
  Ik hoop dat ook een keer zo mooi te kunnen doen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vind ik dit mooi, Anita. Ik heb alles op m'n gemak doorgelezen en bekeken. Ik vind mossen prachtig, vooral macro, maar ik weet er niet veel van. Hier kan ik nog wat leren. Je laatste foto vind ik een "plaatje". En wat die stramheid betreft: ik kan je een fitnessclub aanraden (als je daar niet al op zit). Helpt enorm. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Anita,
  En dan maar gelijk het halvemaantjesmos! Wat een prachtige mossenfoto's! De eerste foto's zouden Gewoon purpersteeltje kunnen zijn, afgaande op de kleur, maar je moet natuurlijk naar de blaadjes kijken ;) En ja, enige lenigheid komt er wel bij kijken!

  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Anita, een beetje warmlopen komt met dit weer wel van pas. De kon je gisteren weer in de sneeuw uitleven!
  Wat een moois weer in deze serie.
  De sfeer van 1/2 is sprookjesachtig, ik heb lang zitten kijken welke uitsnede me het meest aanspreekt, moeilijk, maar ik denk dat ik voor de eerste ga, omdat je daar niet die wazige rand aan de onderzijde hebt.
  Boeiend, de broedkorrels van foto 3, je moet het maar weten en zien, want oh wat zal dat klein zijn.
  Het korstmos van foto 7 vind ik ook heel bijzonder om te zien, en de herhalingen in foto 9 zijn beeldschoon.
  Geslaagde serie!
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige serie heb je hiervan gemaakt zeg. Dit is genieten!
  (Ik kom hier via via op je site terecht)
  groetjes
  Gejo Mekkring
  http://www.gejo-mekkring.nl

  BeantwoordenVerwijderen