zondag 18 november 2012

De ochtendstond


Zaterdagochtend wilde ik bevroren druppels fotograferen. Ik hoopte ze te vinden bij De Braak, maar daar was niets te zien en dus moest ik snel op zoek naar een onbeschutte plek. Bij Friese Veen lukte het wel terwijl de zon al ras begon te klimmen. Ik dook snel op het eerste de beste bevroren stukje - geen geduld om nog even verder te kijken. De beste druppels zaten diep verscholen in het gras. Alles wat hoger hing was alweer aan het ontdooien.

Deze winter wil ik daar toch een hele mooie foto van zien te maken. Wat heet: een koud kunstje!


En als je dan toch met natte knieƫn in het gras ligt... wat een eigenaardige hobby is dit toch.

De volgende stop was het dikkopmos - het groeit overal en heeft verse sporenkapsels. Dit kapsel draagt nog een huikje; het dunne vliesje dat er half af hangt.

Deze is zijn huikje zojuist verloren. Het hangt nog wel aan de steel en wappert vrolijk in de wind. Mossen met een beetje tegenlicht zijn net lampjes.

Dit is waarschijnlijk gesnaveld klauwtjesmos. Het deksel bevat een lange punt - de snavel. Al zie ik niet echt klauwtjes aan het groen eromheen...

Als het deksel eraf valt worden de peristoomtanden zichtbaar. Bij droog weer buigen ze naar buiten en kunnen de sporen verwaaien. Dit mos is heel pietepeuterig. Als je op de foto klikt zijn de tandjes net zichtbaar.

Vorig jaar heb ik me een beetje verdiept in mos. Voor beginners is de Fotogids Mossen een aanrader. Al moet ik zeggen dat ik wel een beetje determineer met de franse slag... Het gaat me vooral om de mooie structuren. Ze zijn zo sierlijk. Heerlijk om naar te turen met je macrolens!

6 opmerkingen:

 1. Vroeg opstaan heeft hier een heel mooi resultaat opgeleverd!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat weer een geweldig blog heb je gemaakt.
  De druppels zijn zo gaaf, complimenten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend, Anita!
  Vooral foto 2... zo mooi die druppel... mosjes ook hoor... zit hier gewoon te genieten van je foto's en het verhaal... prachtig.
  Lieve groetjes Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat mooi die druppels met ijs, maar ook de 'gewone' druppel is 'buitengewoon' mooi.
  Ook de mosjes vind ik prachtig, je hebt telkens een zeer geschikte scherptediepte gekozen.
  Prachtig hoe je in dit blogje laat zien dat de macrolens in de wintermaanden beslist niet de kast in hoeft, heel inspirerend weer.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De foto's van de mosjes-dit soort mossen nog niet gezien.
  Mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Steeds weer opnieuw staan we verbaasd van je macro's ... en van de bijschriften.
  Groetje va R&R

  BeantwoordenVerwijderen