zondag 4 november 2012

Alles gaat voorbij

Het verschil met vorige week was enorm! Het rondje (4 kilometer) ging ook aanzienlijk sneller. Het is even wennen om de blik weer te verruimen en te zien wat er verder nog is (druppels en mos en meer druppels). Het mooie van paddenstoelen is wel dat je op je gemak van alles kunt proberen. Het enige probleem is dan nog dat het licht verbazend snel van plek veranderd. Maar ja... je kunt niet alles hebben!

Ik vond zijn opgekrulde hoedje zo mooi. Ik hoopte steeds een teer inktzwammetje te zien, maar ik liep kennelijk op de verkeerde plekken te speuren. Deze mycena stond, heel handig, op een liggende boomstam. 

Nog een keer met een iets groter diafragma. En ik had natuurlijk nog tig andere foto's gemaakt.

De meeste paddenstoelen waren afgelopen week vergaan tot bruine prut, maar deze doet het met stijl.

Schelpzwammetjes op een los stukje hout. Ze laten zich makkelijk onder de hoed kijken. Mooi hoe de plaatjes zijn gerangschikt. Ik denk dat dit de dennenschelpzwam is (Pannellus mitis). De hoed was als rubber uitrekbaar - een kenmerk van dit zwammetje.

De paardenhaartaailingen (Marasmius androsaceus) zag ik dit jaar voor het eerst - ze waren er vast wel, maar mijn oog was er nog nooit op gevallen. En nu zie ik ze overal! Zo gaat dat vaak. Hier ben ik even goed voor gaan zitten. De zon was inmiddels verdwenen, zodat het licht mooi diffuus was.

Ze groeiden op een stukje losse bast en waren makkelijk van positie te veranderen.

En wat uitgeprobeerd met een kleurtje erachter.


Het volgende project dient zich alweer aan: mos... met sporenkapsels.... en drúppels!

En druppels aan gras....

En ook dit jonge dennenboompje/larixje weet er wel raad mee.

Ben benieuwd wat zich volgende week aandient. In geval van nood kan ik altijd nog korstmossen gaan zoeken. Ik heb er al een boekje van...5 opmerkingen:

 1. Wow Anita, jij bent een kunstenares met je macrolens, allemaal beelden die ik graag mag zien.
  Knap werk met die druppels, die vind ik altijd erg moeilijk.
  De paardenhaartaailingen, zijn die net zo klein als mijn beukentaailingen? Ik vind het altijd moeilijk om de juiste scherptediepte te kiezen bij meerdere zwammetjes, maar jij hebt dat hier goed gedaan, een heel mooi scherpteverloop.
  Bij de foto met verschillende diafragma's gaat mijn voorkeur naar het grote diafragma, de donkere tak of boom in de achtergrond valt nu helemaal weg, en die vind ik bij de andere foto wat storend.
  Ben benieuwd wat er komende week voor je lens komt, veel fotoplezier!
  Groetjes Loes


  O ja, gevoel laten spreken is inderdaad vast beter dan verstand.
  Ik knoop dat in mijn oren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi Anita! Leuk hoe je al die namen weet... maar ja, jij hebt er een cursus voor gevolgd... ;)) Ik vind die schelpzwammertjes ook zo mooi en dan je druppels... ach ik vind ze allemaal mooi... qua kleuren scherpte belichting en scherpte/diepte... ,et veel kijk genot!!
  Fijne week en lieve groetjes Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Druppels met een stortvloed aan schoonheid! Mooi Anita!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,

  De hoedjes van deze taailingen zijn een centimeter of zo, dus nog best groot.

  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanuit een bijzondere positie de foto's genomen.

  BeantwoordenVerwijderen