zondag 28 oktober 2012

Hoe de honingzwam...

... aan zijn naam kwam. Het 'hoe' weet ik niet, maar misschien zag de naamgever wel hetzelfde als ik. Eigenlijk dacht ik dat dit een vlamhoed was. Thuis kwam ik uit op een honingzwam en dat vond ik wel grappig, want ik kreeg ontzettend honger van dit plaatje. Het bos stond gisteren trouwens helemaal vól met honingzwammen. Waar je ook keek: dikke bundels.

Paddenstoel, inderdaad. Alleen is in dit geval de pad een vlieg.


Dit is een amethistzwam. Hij behoort tot de fopzwammen die grove plaatjes hebben.


Een eindje verderop vond ik er nog een - maar dan met een lichte bovenkant.


Deze bekerzwammetjes stonden op een vrij kale vlakte en het is een wonder dat mijn oog erop viel. Het was nog een toer om er een nette foto van te maken omdat de zon er net bij kwam en ik ook nog een schaduw moest creëren. Ze waren misschien 1-2 centimeter in doorsnede. Door de lens en op de foto lijkt alles veel groter dan het is en dat maakt dat ik zelf later soms het verkeerde beeld heb. Welke soort het is durf ik niet te zeggen.


Ook heb ik me gestort op de geweizwammetjes (figuurlijk dan... en letterlijk waar ik het niet doorhad....). Zij stonden er ook bij bosjes. Ik wilde een mosje wegplukken (die komen straks weer aan de beurt!) toen er een wolk wit poeder loskwam. Ik vind ze prachtig met hun armen wild in de lucht.


Vaak plakt er ook nog ergens een druppeltje aan.

Aan het einde van mijn ronde kwam ik er ineens achter hoe je een prachtige vurige achtergrond kunt krijgen bij deze tere paddenstoeltjes. De camera zag de kleuren anders dan ik en zo werd de warmbruine achtergrond, gevormd door honingzwammen, nog veel warmer. Het 'kijken met de ogen van de camera' geldt ook voor kleur. Dat me dat nog nooit eerder was opgevallen! Iets om beter op te letten en meer mee te spelen. De puf om er veel werk van te maken was er echter niet meer.

Het bovenste plaatje is in werkelijkheid ook minder rood. Al  maakt het ook wel uit op welk scherm je het bekijkt. Afijn... het vriest nu 's nachts en ik vraag me af hoeveel paddenstoelen er volgende week nog staan. Deze maand heb ik er in ieder geval van genoten. Het is prachtig spul en het groeit werkelijk overal op.

7 opmerkingen:

 1. Prachtige serie, de tweede foto vind ik prachtig met de vlieg op de paddenstoel.

  Ik neem even een blogpauze, dus als je mij mist weet je dat ik even rust neem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral de eerste foto is een echt kunstwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke serie heb je weer gemaakt, Anita... en je verhaal erbij... ik geniet weer! ;)))
  Lieve geniet groetjes van Anna ❀

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De honingzwam zag er inderdaad mierzoet uit. Mooi in beeld gebracht en leuke toelichtingen bij de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De honingzwam is echt schitterend, zowel wat betreft kleur,scherpte, en compositie.
  Ook de geweizwammetjes mag ik heel graag zien.
  Je hebt een mooi blog, met fijne begeleidende teksten, ik kom vaker kijken!
  Groetjes Loes

  ps
  De woordverificatie is zo slecht leesbaar, is het je bewuste keuze om deze verificatie te gebruiken?
  Je kunt hem indien gewenst uitschakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Loes,
  Ik weet niet of je dit leest, maar ik heb de woordverificatie uitgezet. Het was geen bewuste keus, althans... ik kan het me niet herinneren. En het is wel typisch dat ik net heb zitten worstelen met de woordverificatie op een ander blog. Ik moest het wel vijf keer overdoen! Erg irritant en dus heb ik het snel veranderd hier. Dank voor de tip!
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen