zondag 14 oktober 2012

Meer paddenstoelen

Dit is mijn vondst van vandaag: een paardenhaartaailing (Marasmius androsaceus). Het hoedje wordt hooguit een centimeter in diameter. De steel is bruinzwart tot zwart, draaddun, lang, buigzaam en glanzend - zoals een paardenhaar. En deze groeide in het hoedje van een eikel.

Bij veel paddenstoelenfoto's gebruik ik een pittenzak waar je je toestel aan vast kunt klikken. Hij hoort in mijn fototas te zitten, maar vandaag kon ik hem nergens vinden. Ik vrees dat hij ergens in het bos is achtergebleven... of ik heb hem - verstrooid als ik tegenwoordig ben - op een rare plek gelegd... Bij de paddenstoelen die ik vorige week het laatst had gefotografeerd lag hij niet (meer). Het was wel behelpen zonder. Het is een handig ding.


Een oranje dwergmycena (Mycena acicula). Beetje gehavend. Stond in zijn eentje op een stronk.

Schuilen achter een stukje schors. Lijkt me ook een mycena.


Evenals deze, groeiend op een los takje. Ik vind de kleurschakeringen in zijn hoedje mooi.

Groot waren ze (nog) niet. Ik gok dat dit kleine oorzwammetjes zijn (Pleurotellus chioneus) omdat ze toch iets lijken te verkleuren en waarschijnlijk op een takje van een loofboom zaten.

Niet helemaal gelukt - te weinig dof en ook nog iets bewogen. Het viel me vandaag pas op hoe mooi de vorm van een opengebarsten bovist kan zijn met die structuur op de buitenkant. Een volgende keer nog maar eens proberen.

Tot besluit een vliegenzwam (Amanita muscaria) . Die staan hier nu in grote groepen bijeen. Ik kan me niet herinneren er ooit zoveel te hebben gezien en ze lijken me ook erg groot. Deze zag ik vandaag.


Dit groepje stond er vorige week al, elke paddenstoel in een anders stadium. Ze stonden er nog, al iets minder rood. Een paddenstoel gaat niet zo heel lang mee.

Hopelijk gaat dit paddenstoelenseizoen nog lang duren. Ik heb er echt schik in.


3 opmerkingen:

 1. Geweldige foto's van de paddenstoelen, de vliegenzwammen zijn echt heel mooi gefotografeerd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita, ik vind je foto's een ware genot om naar te kijken... het zijn echt stuk voor stuk plaatje, vooral je eerste foto!
  Lieve geniet groetjes, Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's van een heleboel wondermooie paddenstoelen

  BeantwoordenVerwijderen