zondag 11 november 2012

Ratjetoe

Op zondagmorgen heb ik wel vaker dit dilemma: uitslapen of snel het bos in... Vanochtend koos ik voor het eerste maar kreeg om elf uur toch de kriebels. Tegen mijn verwachting in (ik had toch beter moeten weten!) bleek er van alles te beleven en kwam ik tijd tekort... want voor een goede foto moet je toch echt wel even je best doen.

Het paddenstoelenzoeken zit er nog steeds een beetje in. Voor ons is het al jammer, maar hoe moet het zijn voor de slakken? Die lusten er wel pap van en moeten nu ook op zoek naar iets anders.

De suikermycena's (Mycena adcendens) zijn er weer! Het zijn paddenstoeltjes van 1-2 millimeter die op de (bemoste) bast van een boom groeien. Welke boom dit is weet ik niet (hoe suf is dat?!). Het is een hele uitdaging om ze goed op de foto te krijgen en ik moest het even proberen. De komende weken ga ik zeker nog een paar keer in de herkansing.

Voor voldoende scherpte zet ik mijn camera tegenwoordig op een pittenzak, stel scherp via het live-view scherm en gebruik de zelfontspanner (2 sec). Ik heb geen draadontspanner en zo gaat het eigenlijk prima. Staat mijn onderwerp iets hoger dan zet ik de zak op de fototas. Zo kom ik een heel eind. Daarom zocht ik een paddenstoeltje dat onderop de stam groeide. Ik wilde graag natuurlijk licht gebruiken. Ik hoop deze winter een sfeervol plaatje te kunnen maken. Misschien moet ik een list verzinnen...

Vandaag kwam ik er pas laat achter dat er ook nog mooie druppels in het gras hingen. En dat terwijl ik mijn ogen nooit van de druppels kon afhouden! Er was geen wind en met de pittenzak als wapen waren de omstandigheden ideaal... Dat wordt helemaal een feest als ze straks halfbevroren zijn.

Verder zag ik op een afgevallen beukenblad dit hele kleine hulsje (3 mm). Je kunt een klein gaatje zien zitten... Rara, wat is hier uitgekropen? Kenmerkend zijn de puntjes op dit hulsje. Was het een spinnetje?

En ik vond ook nog dit structuurtje. Het is het galappeltje van de beukengalmug (Hartigiola annulipes).

Geen foto's om boven het bed te hangen, maar ik heb me wel weer vermaakt.


4 opmerkingen:

 1. Dat druppeltje is werkelijk een pareltje! Als ik ooit nog eens zo'n exemplaar aan mijn neus krijg, dan laat ik hem hangen! :-) Echt mooi!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeg opstaan loont! Ik heb van de week ook mijn best gedaan op de Suikermycena's. Wat zijn ze leuk, hè. Hoewel er nog heel veel paddenstoelen te vinden zijn, wordt mijn oog toch steeds vaker weer naar de mossen getrokken, waarvan een aantal al weer kapselt. Hele mooie foto van de druppel!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee om de rijstzak/pittenzak op de fototas te leggen!
  Die suikermycena is heel knap werk, dat spul is zó klein.
  Een lekker ratjetoe ;-)
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jou blog met paddestoelen en mosjes bekenen.Zitten echt toppies tussen.
  Mooie serie.
  Groet eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen