zondag 17 mei 2015

Wit op wit

In de Hortus bloeit nu daslook (Allium ursinum). Op Hemelvaartsdag was de lucht behoorlijk grijs maar ik weet dat het bijna altijd de moeite waard is. Met al dat wit was het misschien ook wel zo goed.

Door de camera iets te verplaatsen ontstaan er kleine verschillen in compositie. De bovenste vind ik geloof ik het mooist - al vraag ik me af of hij niet wat gecropt moet worden. De middelste is erg soft geworden (een softie).


En bij deze komt de achtergrond juist wat harder over. Hoewel er enorm veel bloemen staan om uit te kiezen is het toch niet zo makkelijk om een goede combinatie te vinden. Vaak staat er teveel omheen. Gras wurmt zich ook overal tussen. Dat pluk ik dan wel weg hoor als het zo uitkomt. Moet kunnen, alleen het gras.


Ik hou meer van landschapsformaat maar misschien is hier juist portretformaat beter.


Vandaag wilde ik weer op pad en het klaarde maar niet op. Uiteindelijk ben ik maar gewoon gegaan - het miezerde nota bene. Eigenlijk was het prachtig met al die druppeltjes al lukte het niet omdat heel mooi te fotograferen.

Een mier schuilt onder een van de bloempjes. Mieren zitten werkelijk overal! Het zal deze niet zijn geweest, maar even later viste ik er een uit mijn nek. Hij beet gemeen, het begint nu weer te jeuken. Het is vreemd dat ik altijd overal in de mieren ga zitten. En een mier is nooit alleen...

Hier had het bloempje naar de mooie schaduwen moeten wijzen - dat lukte helaas niet. Ik laat het zien omdat ik de achtergrond mooi vind - daar wil ik meer van zien.

Ik heb ook geprobeerd om wat meer afstand te nemen maar al die foto's zijn te rommelig geworden. Voorlopig ben ik klaar met de daslook. Volgend jaar weer!


Er stond ook een boom met bloesems en ik heb geprobeerd om tussen de takken door te fotograferen. Er was eigenlijk maar één bloem waarmee dat goed lukte (vandaar dat deze in alle foto's figureert), de rest was buiten mijn bereik. Deze is genomen op Hemelvaart, met de grijze lucht.

En deze is van vandaag (inmiddels gisteren), nat van de hele fijne regen. Dat vind ik wel wat toevoegen. Hier valt het licht net een beetje op de bloem. Precies goed.


Het kan natuurlijk ook zo, al zorgt de bovenkant voor iets dreigends.

Aan het eind van de middag heb ik de 100 mm lens verwisseld voor de lensbaby (sweet 50). Inmiddels was de zon erbij gekomen dus de lichtomstandigheden zijn wat anders. Als het goed is is deze foto niet overbelicht, al lijkt dat hier nu wel zo.


Ander formaat....
Eigenlijk vind ik de eerste foto met de gewone macrolens het mooist. Wat me ook opvalt is dat alle druppels zijn verdwenen. Dat is snel gegaan!

Tot besluit nog een andere bloesem. Wat ik hier mooi vind is dat de lichtvlek dezelfde vorm heeft als de bloem. En dat is puur toevallig. Alsof ze samen dansen.

Het virus heeft me goed te pakken. Als het niet lukt wil ik terug om het nog eens te proberen. Als het wel lukt wil ik terug voor meer... En zo hoort het!

5 opmerkingen:

 1. Oh Anita, wat een jaloersmakende serie! Ik ben ook met daslook bezig geweest, maar ja, midden op de dag, dus dit sfeertje kreeg ik natuurlijk niet te pakken.
  Van het eerste trio ga ik na lang twijfelen voor de eerste, de de vage daslook heeft hier precies genoeg structuur. De staande variant vind ik wat minder, en dan vooral omdat de bloem in de achtergrond afgekapt wordt,
  De drie foto's met de druppeltjes zijn alle drie top!
  Van de bloesem ga ik voor nr 9, vanwege de druppeltjes maar ook de compositie vind ik erg mooi en evenwichtig.
  Complimenten en groeten,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, Anita, ik ben sprakeloos. Ik heb alles nu al 3x groot bekeken en blijf me verbazen. Wat mooi, wat een sfeer. In één woord allemaal schit-te-rend! Als ik dan toch wat wil uitkiezen (eigenlijk onzin, hoor) dan ga ik voor 7 en 9. Je laatste zin spreekt me ook erg aan. Erg herkenbaar. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het experimenteren met daslook boeit mij heel erg. Nr. 1 en 7 zijn mijn favoriet, nr. 9 van de bloesem is ook schitterend.. Heerlijke serie, groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het hier weer genieten, Anita!
  Heel mooi en zo sfeervol vast gelegd... maar mijn favo's zijn de bloesems... wat zijn die mooi en als ik zou moeten kiezen, zou dat echt een heel probleem worden :-))))
  Fijn weekend en lieve groetjes, Anna ❀

  BeantwoordenVerwijderen