zaterdag 2 mei 2015

Moeilijk, moeilijk...

In mijn hoofd zit een aantal richtlijnen om te zorgen dat er iets goed uit de camera komt. Een van de laatste is nu: 'onderwerp nooit in de zon'. Het is namelijk erg verleidelijk om bloemen in de zon te fotograferen want mijn ogen vinden het mooi..... maar de camera helaas niet.
Vorige weekend was ik in de Hortus. Van heel veel fotos's is dit de mooiste, gemaakt met de Lensbaby sweet 50. In zacht licht krijg je subtiele effecten. Met te hard licht wordt het een dolle boel, vooral als je de composer scheef zet. Deze bloesem wapperde aan de boom ('geen tijd besteden aan kansloze projecten...') maar hier had ik geluk.

Vanochtend was ik bij Landgoed Vennebroek. Er hing een prachtige sfeer. Dit panorama is gemaakt met de 100 mm macrolens - een paar foto's aan elkaar gezet.

Mijn camera heeft helaas geen kantelbaar scherm en ik kan soms niet goed zien wat ik doe. Vorig week zat ik ook weer te hannesen. Daarom heb ik een hoekzoeker aangeschaft, een soort periscoopje op je zoeker. Het werkt geweldig! De bril kan zelfs af. Het fotograferen van klein spul op de grond of zelfs iets van onderaf - waar ik dus helemaal niets meer kon zien - gaat nu makkelijker. Dit is ereprijs.


Waar ik eigenlijk voor kwam waren de pinksterbloemen. Het is een lastige bloem... maar dat zeg ik geloof ik van alle bloemen! Eigenlijk heeft elk onderwerp zijn uitdagingen. Ik wilde het feeƫriek hebben met een mooie achtergrond. Het sfeertje vind ik mooi - maar dit kan beslist beter.

Het is voor het eerst dat ik hier Canadeze ganzen met jongen zie. Het drietal dat andere jaren rondscharrelde heb ik nog niet gezien - die zijn gemerkt. Dit moet een ander stelletje zijn. Zo leuk, die eigenwijze kleintjes.


Verder met de pinksterbloemen tussen het gras. Hoe maak je hier nou iets speciaals van?


Toch ook nog maar heel dicht erop met F2.8 - zo krijg je dus een heel zacht plaatje. Vind ik wel mooi zo.


Maar wat ik eigenlijk zocht is iets in deze richting - en nu hoop ik dat ik nog een kans krijg om dit nog eens te proberen. Dit is veel te rommelig. En dat spinrag leek me mooi, maar het is net een waslijn zo dwars door het beeld. Ik heb met de kleurbalans gespeeld en vind dit effect wel wat hebben. Nu nog een harmonieuze compositie.

Zo in het begin van het seizoen moet ik eerst weer op gang komen en door schade en schande wijzer worden. Ik ga maar eens een journaal aanleggen zodat ik volgend jaar die eerste fase over kan slaan. Hoop ik... want steeds je aandacht erbij hebben is ook best moeilijk - het is zo lekker om er op los te fotograferen. Nog zo'n verleiding.

5 opmerkingen:

 1. Hahaha... heerlijk, Anita!!
  Mijn ervaring is als ik in mijn hoofd ga zitten... gaat het vaak mis... dus probeer ik het met mijn hart en laat me maar lijden... wat dan ook niet altijd goed gaat, maar toch wel vaak. ;-))))
  Lieve knufff groetjes van Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. These are magnificent! You are certainly making the very most out of your camera, paying attention to all the details and pushing it's limits. Wonderful results!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Foto 1 vind ik een superfoto, Anita. Ik bedenk ook hoe iets eruit moet komen te zien, maar o, wat is het dan moeilijk om 'm ook zo te maken. Maar ja, het houdt ons lekker bezig, toch? Pinksterbloemen, tja ook al zo moeilijk, maar ik vind de jouwe toch erg goed gelukt, hoor. Die paarse heeft wel wat. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anita,

  Ja, moeilijk moeilijk... zo herkenbaar. Maar als het niet moeilijk was, dan zou het geen uitdaging meer zijn, dus al steunend en zuchtend gaan we gewoon lekker door ;-)

  Ik moet je bekennen dat ik niet zo'n fan van het lensbaby-gebeuren ben, de zachtheid zoals in de eerste foto vind ik wel erg mooi, maar mijn blik zoekt toch net iets meer houvast.
  Bij de ereprijs en de pinksterbloemen vind ik dat ene scherpe punt wel, dat zijn dan ook mijn favorieten.
  Leuk trouwens dat je laatst weer op een oud blogje van mij terecht kwam en echt, die regenbroek is handig hoor!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterend, maar ik voel met je mee. Altijd moet er voor mij een scherp punt zijn. Leuk zo'n lensbaby, bedankt voor de link, ik zie weer een uitdaging. Jouw pinksterbloemen 1, 4 en 5 zij prachtig en de gansjes een welkome afwisseling.
  Groetjes Anne-marie

  BeantwoordenVerwijderen