maandag 20 mei 2013

Kleine zonnedauw

Op de kalender stond 'zonnedauw'. Tijd om poolshoogte te nemen. En hoewel de lente laat was, lijkt het erop dat niet alles twee weken opschuift maar dat het hele menu in één keer wordt opgediend. Alles is er ineens. Dit is kleine zonnedauw (Drosera intermedia). De plantjes waren 1-2 centimeter hoog.


Het zijn kleine rozetjes. Eerst heb ik ze van zij proberen te fotograferen met verschillende diafragma's. Je ziet dan ook de rommelige bodem en achtergrond. Al heb ik met een pincet heel wat ontsierend spul weggeplukt, het resultaat vond ik niet echt mooi. Als je ze van boven fotografeert blijft dat allemaal buiten beeld. Dit is dezelfde foto als hierboven trouwens...

Toen ik er genoeg van had en wegliep, kwamen er twee kinderen aan. Die vroegen wat ik aan het fotograferen was. Vleesetende planten zijn natuurlijk wel spectaculair. Hoop niet dat ze teleurgesteld waren toen ze de piepkleine plantjes zagen. Veel vlees zat er nog niet in (gelukkig ;-))

9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's weer Anita! Je hebt de van zichzelf al mooie zonnedauw als sprankelende juweeltjes uit laten komen.

  Gr. en een fijne (werk)week gewenst,

  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw. Ik vind de foto's prachtig Anita.Ik wist zelfs niet dat er verschillende soorten Zonnedauw bestonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter, je hebt kleine, ronde en lange zonnedauw... Ik vond het op Wikipedia.

   Verwijderen
 3. Prachtige kleuren en heldere druppeltje... het blijven lastige plantjes om ze goed vast te leggen...
  maar dat is jou goed gelukt... heel mooi, Anita!
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me inderdaad niet makkelijk, Anita. Het moet hier in mijn buurt ook te vinden zijn, maar ik denk dat ik niet goed zoek. Kan het niet vinden. Ondanks het feit dat je je foto's zelf niet mooi genoeg vindt (ik ken dat), vind ik die druppels toch prachtig uitkomen. Ach, en er moet nog wat te wensen overblijven, toch? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet dat zelfs een worsteling veel voldoening geeft. Volgens mij is je dat heel goed gelukt. Ik vind ze schitterend. Groet Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een fascinerend plantje, maar oh zo moeilijk om mooi te fotograferen. Wie het nog nooit gezien heeft, die heeft ook geen idee hoe klein het is.
  Ik vind jouw foto's geslaagd, er zit een mooie helderheid in, en er zijn voldoende 'zonnedauwdruppels' goed scherp. Dat vind ik altijd het moeilijkste, wat en hoeveel wil je scherp. Ik ben dan ook eigenlijk wel benieuwd naar jouw camera-instellingen.
  Tweede pinksterdag ben ik op pad geweest voor de zonnedauw, genoeg gevonden, maar lichte miezerregen ging over in echte regen en het werd niet meer droog. Als het weer eindelijk eens beter wordt ga ik in de herkansing, want dit plantje blijft fascinerend, en een ware uitdaging om er iets van te maken.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,
   Deze opnames zijn gemaakt met iso 100, f2,8 en 1/100. Voor belichting hoefde ik niet te compenseren.
   Groet, Anita

   Verwijderen
 7. Blijft een fascinerend plantje! Maar wel altijd omgeven door heel veel 'rommel', hoort er gewoon bij. Het heeft bij jou speelse beelden in een mooie kleurcombinatie opgeleverd.
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen