zaterdag 25 augustus 2012

Houtpantserjuffer

Terwijl ik dacht: 'Kan ik nog iets leuk maken van dit uitgebloeide vingerhoedskruid? Verder komt er toch niet veel voorbij....' ging deze houtpantserjuffer voor mijn lens zitten. Wat een toeval!

Zoals gewoonlijk had ik geen statief mee en moest alles vanuit een wiebelige houding. En zo heb ik mij een half uur vermaakt. Ze bleef zo stil zitten...  Ik kon er helemaal onder kruipen en zelfs de plant vastpakken.

De kleurencombinaties van deze juffertjes zijn altijd zo prachtig. Ze heeft zelfs een beetje blauw op haar snuit.



Vanmiddag regende het af en toe flink. Vanuit huis zag ik een duif op een tak zitten. Ik kreeg waarachtig een beetje meelij met hem... Toen zag ik tot mijn verbazing hoe hij z'n best deed om de onderkant van z'n vleugels ook lekker nat te laten regenen. Hij stak eerst de ene hoog de lucht in, zijn lijf een beetje draaiend zodat het water er goed op viel. Toen kwam de andere vleugel aan de beurt. Is dit gewoon duivengedrag? Ik had het nog nooit gezien.

zondag 5 augustus 2012

Juffers

Het vrouwtje van de houtpantserjuffer (Lestes viridis) als ik het goed heb gedetermineerd... Ik ben blij met deze foto. Ze kijkt op deze foto net in de lens en het licht is mooi. Daar had ik geluk mee want op de foto's ervoor en erna ziet het er heel anders uit.

Er waren nog veel meer juffers te zien. En ik heb dan ook veel foto's. De meeste zijn echter toch onder de maat. Wel leuk om op te puzzelen! Een rode juffer is wat dat betreft een makkie. Dit is de koraaljuffer (Ceriagrion tenellum). Je kunt hem niet verwarren met de vuurjuffer want die heeft zwarte poten. Dit is volgens mij een mannetje... en dan waarschijnlijk eentje die nog niet helemaal is uitgekleurd. Dat maakt het determineren van juffers zo lastig. Ik zag zelfs een juffer die helemaal geen kleur had.

En omdat drie leuker is dan twee... ook nog een gewone pantserjuffer (Lestes sponsa).

woensdag 1 augustus 2012

Gewone dopheide


Dit is Gewone dopheide (Erica tetralix). Soms zie je pas hoe mooi iets is als je er een foto van maakt. Deze is genomen aan het eind van de middag. Ik ben teruggegaan om er 's ochtends nog eens naar te kijken.


Die kleine klierhaartjes en dauw. Dat leek me wel wat.

In het zuiden des lands wordt dit plantje hommelehèij genoemd omdat dophei een belangrijke nectarplant is voor hommels. Als de hommel een opening heeft gemaakt kan ook de honingbij ervan snoepen (Wikipedia). Het zou kunnen dat de beschadiging in deze bloem is gemaakt door een hommel.


De achterkant van een bloemkroon vond ik ook de moeite waard.


Dophei is de waardplant van het heideblauwtje. Het viel me op dat de oranje kleur in de vleugels precies overeenkomt met de kleur van de uitgebloeide bloemen.


Dophei... kijken en zien zijn twee verschillende dingen. Het is mooi spul.