zondag 15 april 2012

Pinksterbloem

Wie kent hem niet: de pinksterbloem (Cardamine pratensis L.). Ik was erop gebrand een foto te maken waarop de kleuren goed uitkwamen. Vorig jaar maakte ik een foto die ik toen erg mooi vond, maar waar de witbalans niet klopte. En dat kreeg ik niet meer goed. Dat was de aanleiding om dan eindelijk maar in RAW te gaan fotograferen. Een hele verbetering op meerdere fronten. Had ik veel eerder moeten doen! Alhoewel ik nog soms met de kleuren zit te worstelen... Hier zijn ze goed, mede dankzij de sluierbewolking.

 En dan is het zoeken naar een interessante compositie. Lastig vind ik dat met zo'n strakke bloem.


 Pinksterbloemen behoren tot het geslacht Cardamine, evenals de veldkers. Nu zie ik ook de gelijkenis.Tot slot een foto van een zonnige ochtend zonder dauw.

De pinksterbloem is een van de waardplanten van het oranjetipje (Antocharis cardamines). Het valt me nu pas op dat 'cardamines' in de Latijnse naam van het oranjetipje terugslaat op het geslacht cardamine (veldkers). Het oranjetipje legt maar één klein geel eitje op een plant. Het zou leuk zijn om er dit jaar eentje te vinden. Wie weet... goed zoeken!

1 opmerking:

  1. Opnieuw schitterende close-ups van deze bloem. De kleur lijkt mij heel goed en het is met RAW even doorzetten, maar daarna wil je nooit meer anders ...

    BeantwoordenVerwijderen