woensdag 25 april 2012

Blaaskopvlieg

Dit is een blaaskopvlieg (myopa buccata). Voor mij weer een nieuwe soort.

Hij zat in de rotstuin van de Hortus. De stenen maken het makkelijk om de camera te steunen. Ik kon zo toch nog het diafragma iets dichtknijpen... Dom om niet even de ringflitser te pakken. Die had ik juist meegenomen om mee te oefenen! Bij het Zien-Denken-Doen, bleef het denken weer een beetje steken...

Op zijn voorpoot lopen piepkleine groene gastjes. Het lijkt erop dat hij geplaagd wordt door mijten. Even later ging hij dan ook uitgebreid zitten poetsen. Daar heb ik foto's van gemaakt, maar met 1/13 s gaat dat natuurlijk niet goed. Het was wel leuk om hem zo door de lens te bekijken. Wat ik heel raar vond om te zien is dat hij zijn ogen naar elkaar toe kan bewegen. Hij fronst als het ware zijn voorhoofd.

Moeten we medelijden hebben met deze meneer en zijn mijten? Nou... deze soort legt hun eieren in het achterlijf van hommels, wespen en bijen. De larve eet de gastheer van binnen op, daarbij de vitale delen zolang mogelijk vermijdend. De natuur is wreed - maar dat wisten we al.

1 opmerking:

  1. Hoi Anita, wat mooi en heel apart die blaaskoppen... ik zelf heb ze nog nooit hier in het echt gezien. Je hebt wel meer insecten die hier in het westen niet of minder voorkomen, maar hij staat wel op mijn verlanglijstje.
    Ik zie dat je gevarendriehoek ook verdwenen is... mooi hoor!
    Fijne dag en lieve groetjes van Anna :-))

    BeantwoordenVerwijderen