maandag 12 september 2016

Voor rag en dauw

Op een mooie ochtend is er zoveel te fotograferen dat ik hier de gewone druppelfoto's heb verzameld. Als eerste dit mooie web. Op de hei hoef je niet ver te zoeken voor rag en deze spin had zijn web gemaakt in het gras. Ik kan niet kiezen, vind ze allebei mooi. Bijna alle foto's zijn gemaakt met de Lensbaby Twist 60 met macro converters met F 2.5 (helemaal open). Een paar met de Edge 80, zoals deze. Als je op de eerste foto klikt komen ze groter en mooier in beeld.
Een groot wielweb zonder bewoner - gelukkig!


Aan de kleine boompjes hingen de grotere exemplaren. Wat een nijvere beestjes zijn het toch.

Toen ik eens goed om me heen keek zag ik de grote verscheidenheid in gesponnen rag. Groot en klein, rommelig en georganiseerd. Elk spinnetje spint zoals het .... is. Mooi is het allemaal.

Een wat rommelige foto maar ik vind het licht zo prachtig hier. Het lijken wel pareltjes!

Een drietal wat gewonere foto's, om te laten zien hoe van alles dienst kan doen als tentpaal: mos sporofyten.

Een klein plantje dat boven het maaiveld uitsteekt.

In het gras. Hier lijkt het web helemaal op een tent.Zelfs een eikel kan dienst doen als startpunt - maar dit is toch weer een andere soort geweest. Sommige webben liggen plat op het mos en die zie je vooral als je met de zon in de rug loopt en alles glimt voor je voeten. Ik loop meestal tegen het licht in - dat doe ik van nature, heb ik gemerkt.

En ook kleine paddenstoeltjes worden gebruikt - ik zie hier een bruid met jonkers erachter, maar ik geloof dat ik de enige ben. Mijn brein associeert als een tierelier.


Zo kun je gras ook fotograferen, weinig tegenlicht en meer opvallend licht.Het kan zijn dat ik hier de fotoparaplu heb gebruikt. Ik vond het licht heel bijzonder maar het tegenlicht effect raakte ik kwijt. Het is niet meer goed na te gaan.

Ik weet zeker dat ik hier de paraplu heb gebruikt. Het effect op het licht is heel bijzonder en ik neem hem voortaan wel mee. Ook al lijkt het er nu op dat de zon verdwijnt zodra mijn paraplu verschijnt!

Tot slot nog het graspolletje dat ik ook in een vorig blog liet zien, maar nu met de paraplu erboven. De contrasten zijn iets zachter.

En de vleugels van een libel. Gevonden op een mistige ochtend. Het is opvallend hoe weinig dode insecten er te vinden zijn. Het opruimen gaat razendsnel in de natuur. En volgend jaar begint alles weer overnieuw. Als je veel in het bos loopt word je je bewust van The Circle of Life. Alles groeit op alles - maar zo mooi!

2 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's! En ja, nu je het zegt zie ik ook een bruid ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke titel ;-)
    Veel van je foto's had ik op FB al gezien maar het is een genot om ze hier nog eens te bewonderen, heel veel inspirerende en mooie beelden. De laatste van de vleugeltjes is een prachtige uitsmijter.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen