zondag 21 augustus 2016

Heikneuter

De afgelopen week was het dan eindelijk zover: heldere nachten en mist in de ochtend. Daar had ik op gewacht, want dan is het magisch mooi 's ochtends en kost vroeg (5 - 6 uur) opstaan geen enkele moeite. Zo ging ik drie ochtenden naar de hei. Ik wilde weten wat ik kon met de Lensbaby lenzen die ik nu heb. Deze foto is genomen met de Edge80 met macro converters. Ik moest vrij veel afstand houden en dat is soms lastig als er van alles op de grond ligt. Maar hier had ik toch echt geluk.

De meeste foto's zijn met de Twist 60 en macroconverters gemaakt. Het draaiende effect in de achtergrond raak je grotendeels kwijt door het gebruik van de converters (8+ 16 mm) en toch ben ik blij met deze lens voor macro. Een lenskap zou soms wel handig zijn.Ik zocht steeds het mooie licht op, daar waar de zon die door de bomen kwam net over de grond streek. En zoals altijd is de zon alweer opgeschoven als je te lang aan het prutsen bent. Zo is het licht in alle foto's weer anders.Wat ik mooi vind is dat de onscherpe druppels een parelachtig randje krijgen. Het geeft sfeer.


De camera zet ik op de grond en met de hoekzoeker kan ik makkelijk alles zien. Dat was een geweldig aanschaf! Want zonder had ik plat op de grond moeten gaan liggen in een onaangename positie.

Door de kleuren te veranderen kun je de sfeer beïnvloeden.

Het lijkt nu of ik hei fotografeerde maar het ging natuurlijk om de druppels! En als je dan op de grond ligt zie je nog veel meer klein spul, zoals dit mosje.

En toen viel mijn oog op de hele kleine paddenstoeltjes. De hangmatspinnen gebruiken (denk ik) iets hoogs om vanuit te spinnen. Vaak is dat mos, maar nu was het dit paddenstoeltje. En ik heb me niet gerealiseerd hoe speciaal dit was. Had ik maar meer foto's gemaakt!


Zelfde foto met aangepaste kleuren.

Er stonden er veel, allemaal even klein.


Dit was allemaal op mijn eerste ochtend en de twee erna heb ik ze niet zo mooi weer gezien. Zo zie je maar weer. Altijd je best doen op de bijzondere vondsten!

De laatste ochtend heb ik ook de gewone macrolens weer eens gebruikt. En toch, hoewel hij prachtige foto's maakt vind ik het effect van de Twist 60, die eigenlijk lensfouten heeft, mooier. Het is verrassender en schilderachteriger. Minder strak. Meer zwier. Voor dit is de gewone macro wel weer mooi. Of als iets echt scherp moet zijn.

Tot slot een panorama gemaakt met de Edge 80, uit de hand. Ik had haast om macros te maken. Het is een slechte foto, niet scherp, en daarom heb ik het olieverf effect toegepast. Het was 7 uur en zo ziet mijn favoriete natte heideveldje er dan uit op zo'n ochtend. Ik moet hier nog eens met statief aan de gang. Is het geen prachtig plekje? Zonsopkomst kan ik er niet fotograferen want dat is achter de bomen. De bomen filteren wel het licht op de kleine plantjes verderop. En ik heb het rijk er helemaal alleen s' ochtends. Nee, dat is helemaal niet eng. Het is magisch! Ben ik een heikneuter of niet ? ;)


Vergeet ik helemaal deze spin (Twist60 + converters). Want al die witte vlekjes in het gras, dat is dus allemaal rag. Ik hou niet van spinnen, maar hier maakt het me helemaal niets uit. De hoeveelheid rag die ze produceren is ongekend. En erg mooi op dit soort ochtenden!

6 opmerkingen:

 1. Lekkere sfeervolle plaatjes. Ook met de 'gewone' macro, maar ik moet toegeven dat de lensbaby plaatjes meer sfeer uitstralen. De foto's met de paddo's vind ik de mooiste en meteen begint het te kriebelen: het paddestoelenseizoen staat voor de deur!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,
  wat een prachtige glinsterserie is dit. Kan hier absoluut geen mooiste uithalen; ieder foto heeft zijn eigen charme. Je panorama van je lievelingsplek heeft zo ook iets dromerigs. Complimenten voor deze foto's met een heel eigen sfeer.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Adembenement mooi, Anita!!
  Vooral die eerste foto en bij foto 10, die van het paddenstoeltje, stokte mijn adem zo mooi...
  Lieve genietgroetjes van Anna :-))))))))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Heikneuter,

  Kneuter jij maar lekker door hoor op de hei, je foto's zijn ware sprookjes, heel inspirerend, echt genieten!

  Groetjes oes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie foto's heb je gemaakt met de Twist 60 Anita heel mooi en prachtig van kleur ,ben ook dol op de Lensbaby heb er verschillende .
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen