zondag 5 april 2015

Goede vrijdag 2015

Twee jaar geleden alweer maakte ik deze foto's van gedrongen kantmos. In afwachting van betere opnames heb ik ze nooit geplaatst. Nu dit toch een ratjetoe blog wordt, kunnen ze er mooi bij. En ik vind het zulk leuk spul, vandaar.

Alles was heerlijk fris door de regen (d.d. 14 april 2013 alweer!!). Veel lentegroen is er nog niet, wel zag ik kleine slakjes op een vermolmde boomstam die zich tegoed deden aan mos. Door de lens zag ik ook de knopjes van het gedrongen kantmos (Lophocolea heterophylla). In mijn herinnering waren ze groter, misschien heb ik er al een paar keer overheen gekeken.


Uit de hand fotograferen lukte niet (niet dat ik met mijn hand kan fotograferen, dat zou wat zijn!) en dus werd het stapelen: de pittenzak op de fototas half tegen de boomstam omhoog.




De zwarte knopjes barsten uiteindelijk in vieren en daarbij slingeren spiraalvormige cellen (elateren) de sporen naar buiten. Ik heb daar vorig jaar iets over geschreven. Ik wilde de knopjes naast de rijpe kapsels fotograferen maar kon er geen vinden.


Het blad van gedrongen kantmos bestaat uit twee rijen blaadjes in een plat vlak. De blaadjes hebben een halvemaanvormige uitsparing die naar de top toe verdwijnt.

Zover de foto's uit het archief. Op deze goede vrijdag was het hier prachtig weer. Rustig en zonnig. En dan is het heerlijk om door het bos te struinen op zoek naar kleine schatten. Thuis blijken de foto's dan nog wel eens tegen te vallen maar dat mag de pret niet drukken.

Mos met dauw, daar moest ik even met mijn neus bovenop. De grond kan zo lekker ruiken. Het is geen geweldige foto maar het staat voor een frisse lenteochtend met dauw. En ik zie er opeens een eierdopje in...

Het bleek het grijs kronkelsteeltje te zijn waarin talloze sporenkapsels verstopt zaten - nou... verstopt.... Ik vroeg me af waarom er heel vaak rode dekseltjes, randjes e.d. aan mos zitten. Moet iemand dit zien? Of is het 'toeval'. Mossen kunnen geen water vasthouden en zijn meesters in het vangen van wat er dan wel is - de kleurloze glasharen hebben hier talloze dauwdruppeltjes verzameld. De rode kleur zou iets met bescherming tegen uitdroging te maken kunnen hebben. Wie een mooi filmpje over mossen wil zien moet hier even kijken 'Pflanzenreich Moose'

Vaak zijn er onderweg kadootjes te vinden. Zo vond ik dit hazenpootje. Heel iel en dun stond hij in een stuk omgewoelde aarde. Ik hoop tenminste dat het gewoon zand was... Helaas was er weinig kleur in de achtergrond te bespeuren. Met wat gedraai en mijn hoofd op de grond, kon ik wel het licht vangen. Later bedacht ik dat ik zelf voor wat kleur had kunnen zorgen, maar toen was ik alweer thuis!

En nog een foto vanonder de hoed.

De volgende stop was de kraaiheide, die rond deze tijd bloeit. Het is kleurig, maar strak. Maak daar maar iets moois van. De planten zijn eenslachtig - dus mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten. Dit zijn de mannelijke bloemen. Ik moet dus toch eens kijken of ik de vrouwelijke bloempjes kan vinden. De vruchten ervan heb ik wel gezien.



In juli 2014 vond ik deze bessen. Nu zag ik er een paar, uitgedroogd en zilvergrijs. Dat waren dus de vrouwelijke planten. Daar moet ik nog eens goed kijken waar de stampers zitten.


Mooie rode meeldraden - deze zijn bijna rijp.


Er groeide ook rendiermos. Door de lens zie je details die je met het blote oog makkelijk over het hoofd ziet. Zo vielen ineens de gaatjes in midden in de vertakkingen op. Het zijn 'open oksels'. Nog nooit van gehoord.

In de plas zag ik padden zwemmen. Twee jaar geleden (Paddentrek) had ik het geluk dat ik in het bos was terwijl de padden op weg waren naar het water. Een zeldzaam mooi moment. Ik heb het idee dat ik nu alweer te laat ben, maar misschien trekken ze alleen 's avonds? Het zat er niet vol mee en verschillende mannetjes zwommen nog verwachtingsvol (of wanhopig) rond. Deze foto heb ik flink bewerkt om het stel zichtbaar te maken. Ik heb toch nog maar een polarisatiefilter besteld. Daar wil ik sowieso nog mee experimenteren.

Bij wijze van toetje nog twee stereofoto's. Je moet kunnen scheelkijken om het effect te kunnen zien, maar probeer het niet te lang anders krijg je hoofdpijn! Hier staat uitgelegd hoe het werkt: Stereo-kijken

Nou, dit was het even. Ik hoop dat het morgenvroeg goed weer is, dan neem ik het er nog even van.

Voor iedereen die dit op tijd leest: een hele fijne Pasen!

2 opmerkingen:

  1. Er gaat een schitterende wereld voor je open als je zo macro bezig bent. Prachtige opnamen. Het gedrongen kantmos lijkt wel een beetje op een lucifer, vind ik. Het hazenpootje is ook erg mooi en de dauwdruppels op het gras met het eierdopje. Schitterend. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het mag dan een ratjetoe zijn, er zitten bijzondere mooie beelden tussen. Het kantmos lijkt zo simpel maar het lijkt me een moeilijk mosje. Hazenpootje blijft een bijzonder paddenstoeltje, het is gewoon een fijne serie.

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen