zondag 12 april 2015

Speenkruid


Na lange tijd maar weer eens naar Vennebroek en De Braak geweest. Sinds daar van alles is omgehakt heb ik de lol er een beetje af. Het is wel de enige plek waar ik bosanemoontjes weet te vinden en juist nu wilde ik graag het gras in (en niet de hei op). Ik kreeg er geen spijt van. Niet vanwege de bosanemonen, want dat ging me niet zo goed af, maar door het speenkruid (Ranunculus ficaria).


Toen ik ze zag staan dacht ik, wat met bosanemonen kan moet met speenkruid ook kunnen! Het licht viel er zo mooi in. En met speenkruid hoef je minder bang te zijn dat je er bovenop gaat liggen... vind ik tenminste. Speenkruid en anemonen behoren beide tot de Ranonkel familie. Dat ze op elkaar lijken is dus geen toeval.

Ik had altijd moeite om van speenkruid een leuke foto te maken. Geel is lastig. En 's ochtends vroeg zijn ze ook nog niet open. Maar inmiddels was het al half elf en kennelijk warm genoeg.

Achteraf had ik wat beter mijn best moeten doen want de omstandigheden waren ideaal. En als ik naar mijn foto's kijk dan zie ik dat ik niet goed heb opgelet (zeur, zeur). En dus toog ik vanochtend nogmaals richting De Braak. Maar alle bloempjes waren nog dicht (nog te koud) en ze stonden in de volle zon - dus dat werd twee keer niks.

Deze is wellicht wat te druk.

Als het moment zich aandient moet je hem wel plukken! Licht is veranderlijk en omstandigheden variƫren van dag tot dag. Wat ik nu wel weet is dat speenkruid zeer de moeite waard is. Ik zal daar een volgende keer niet meer zo aan voorbijlopen met het idee: 'geel... dat wordt niks!'

6 opmerkingen:

 1. wat heb je dit mooi weten te maken, complimenten, geel is zo'n moeilijke kleur, heb ik ook altijd last van. Jammer dat je er niet uit gehaald hebt wat je in gedachten had. Ik kan er van genieten, bij mij liggen ze allemaal in de prullenbak...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. You have captured their beauty marvellously! Wonderful work.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi speenkruid vastgelegd, fraaie sfeer,

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi en knap gedaan! Ik vind het een heel lastig bloemetje om te fotograferen. Ga het morgen toch weer proberen! Gelukkig heb ik er een tuin vol van.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk om bij jou speenkruid te zien, Anita. Ik ben er zelf ook mee bezig geweest. Het is zo'n leuk vrolijk bloemetje. Je hebt er een fantastische serie van gemaakt. Moet ik nog maar zien klaar te krijgen. Te druk? Nou, vind ik niet. Niet alle foto's hoeven van mij tegen een hele rustige achtergrond. Heel mooi gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijke droombeelden van het speenkruidje, Anita!
  Fijne belichting, kleuren met een fijne scherpte... heel mooi.
  Lieve groetjes, Anna

  BeantwoordenVerwijderen