zaterdag 26 oktober 2013

Slappe knietjes

Dit is het verzameld werk van drie uitstapjes. De eerste foto's zijn gemaakt in de Hortus. Vorige keer lukte het om een schilderachtige foto te maken en ik wilde weten of ik dat kon reproduceren. Nu vallen de blaadjes ineens erg rap, dus de boom van de vorige foto was bijna kaal. In de Chinese tuin stond deze esdoorn in vuur en vlam. Perfect! En het licht viel er ook nog eens mooi doorheen. Nu nog het juiste doorkijkje vinden...


Heerlijke kleuren, al was het niet precies wat ik voor ogen had.


Dit is het! Jammer dat er geen mooier blaadje te vinden was. Blij ben ik er wel mee, want ik weet hoe het moet! Al vrees ik de komende tijd weinig met die kennis te kunnen... maar we zullen zien. Misschien dat het met mos ook wil.


Deze paddenstoel zag ik staan toen ik in een hoosbui onder een boom schuilde. Over een deel van de lamellen zit nog een vlies. Ik dacht dat het misschien een gordijnzwam was, maar dat is niet zo. Vandaag zag ik dat het gordijn van de gordijnzwam er inderdaad uitziet als spinrag. Dan zal dit misschien toch het eikenbladzwammetje zijn geweest.


Vorig jaar vond ik bij Vennebroek een verdroogde aardster en ik heb er nu opnieuw naar gezocht. Op precies dezelfde plek stonden nu drie gekraagde aardsterren, open en vers!


Ik heb geprobeerd om het ontsnappen van de sporen vast te leggen. Met een klein diafragma en een lange sluitertijd probeerde ik het te vangen terwijl ik met een stokje tegen de bol tikte. Dat lukte van geen kant. De natuur doet dit met water, bedacht ik toen, dus vandaar de plens uit mijn waterfles... niet erg subtiel, maar de sporen zijn net te zien. Het waaide ook wat te hard... Volgend jaar maar weer eens proberen - en kijken of er vroegere stadia zijn te vinden. Het staat alvast in mijn agenda!


Vanochtend ging ik naar Eext om daar in het bos en op de hei naar moois te zoeken. Het bos stond vol met kleine paddenstoeltjes. En ik dacht dat we het meeste al hadden gehad! Misschien niet onlogisch dat nu de soorten te voorschijn komen die op dennenappels en blad groeien?

Een schelpzwammetje, niet in mooi licht maar kijk eens naar die lamellen. Zijn ze niet prachtig?


Nogmaals twee paddenstoeltjes die op een dennenappel groeien. De soortnaam moet ik schuldig blijven. Het viel me nu ook weer op dat je steeds meer ziet als je er eenmaal oog voor hebt. Er waren ontelbaar veel kleine paddenstoeltjes te vinden tussen het strooisel.De slappe knieën kreeg ik na een akkefietje met deze schapen. Ze stonden aan de bosrand met hun kop tegen een boom te schuren. Ik moest er langs en ze waren niet bang... Ze lieten zich zelfs op hun kop aaien. Dat beviel kennelijk zo goed dat ze achter me aan kwamen. Ongekend, want meestal hebben ze totaal geen interesse. Alleen... ze begonnen met z'n allen tegen me aan te duwen! En als je ooit bokkende schapen hebt gezien... Allerlei scenario's gingen door mijn hoofd. Het waren forse sterke schapen. Wegduwen hielp niet. Moest ik schreeuwen? En als ik weg zou rennen, zouden ze dan achter me aanrennen? En zou ik het dan erger maken?


Ik besloot om me toch maar uit de voeten te maken. Niet rennen, maar snel wandelen. En tot mijn opluchting was dat voldoende. Terwijl ik nog een foto probeerde te maken zag ik dat ze al weer in beweging kwamen.

Achteraf denk ik dat ze het niet kwaad bedoelden. Maar toch... Een volgende keer hou ik ze wel in de peiling!

10 opmerkingen:

 1. De kleuren van de herfstblaadjes zijn zo mooi!. De paddenstoelen zo fijntjes en bijzonder, de onderkant van deze stervelingen zijn zo interessant. De aardster, die heb ik nog nooit gezien, maar een uitdaging, zo lijkt het me. Het verhaal met de schapen spannend.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita, fijn om te lezen dat je nu weet hoe je het schilderachtige effect kunt krijgen, dat belooft nog veel meer moois in de toekomst. Ik me zelf er ook helemaal op verheugen om met deze manier van fotograferen verder te gaan, we beginnen pas ;-)
  Je derde foto is inderdaad prachtig schilderachtig, maar toch zijn de eerste twee, en dan vooral de eerste, ook beeldschoon.
  Ik moest erg lachen om het uitgieten van je waterfles boven de aardster! een trucje dat ik ga onthouden.
  Wat een verhaal met die schapen, pfff ik zou me er ook bepaald niet lekker bij voelen, maar het is gelukkig goed afgelopen.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ' Ik me zelf er ook helemaal op verheugen '
   Moet natuurlijk nog 'kan' tussen :-)

   Verwijderen
 3. Weer een prachtige serie Anita. De aardster schittert en de schapen komen met zijn allen over de dam. :-)

  Hierbij moest ik denken aan een grappig filmpje van een boer die aanvankelijk zonder problemen bij een ezel in de wei stond. De man kon zich ternauwernood, met een door het lopen afgezakte broek, de verliefde ezel van het lijf houden. Nu ik eraan denk, schiet ik alweer in de lach. :-)

  Gr. en werk ze. (ik neem aan dat je vakantie morgen afgelopen is)

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie Photo-shoot post je hier weeral Anita! Vooral die eerste foto heeft magnifieke kleuren vind ik. Ik zou hem zo willen inkaderen.
  Ik kan haast niet wachten op je volgende serie foto's dus laat ons maar niet te lang wachten hé. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Your camera walks are one adventure after another! Love your first and all the fungi shots. You are so knowledgable and dedicated to capturing what you can see in your mind.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihihi --- nou beter bokkende schapen dan bokkende pitbulls, maar je voelt wel hulpeloos als er dan in geen velden of wegen een herder/baas te vinden is. Het stuifje van de stuifzwammen vastleggen blijft een uitdaging. Zijn we van de week ook mee bezig geweest: mijn man tikte, ik klikte. Voorbijgangers moeten gedacht hebben ' ach! twee dementerende oudjes!'. En leuk he, al die kleine paddestoeltjes! Prachtige foto's heb je weten te maken. En de mossen? Schilderen met groene tinten!
  groet Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anita,
  Mooie herfst foto's!! Prachtig die kleuren van die bladeren.
  Maar ook foto 7, 8 & 9 zijn erg mooi van die zwammen. Mooie reeks Anita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een fantastische warme kleuren op die eerste 3 foto's, Anita. Ik vind je hele serie erg mooi geworden. Foto 4 is mijn favoriet. Dat geduw van die schapen heb ik zelf ook een keer meegemaakt toen ik ergens een foto van wilde maken en het schaap dat niet nodig vond. Dat was er maar één en toen voelde ik me ook al niet erg op mijn gemak.Ze zijn behoorlijk sterk als ze tegen je aanduwen. Ik kan me dus enigszins voorstellen hoe je je gevoeld moet hebben. Gelukkig ben je "ontsnapt". Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wunderschöne Aufnahmen, vorallem die ersten zwei Fotos, aber auch die Perspektive, wie die Schäfchen auf Sie zulaufen, gefällt mir sehr ... sehr stimmungsvoll.

  Liebe Grüße,
  Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen