woensdag 28 augustus 2013

Paddenstoel en kikkers

Het werd tijd om de aandacht weer eens te verleggen en ik had zin in paddenstoelen. Zo viel mijn oog op deze mycena die op een vermolmde boomstronk stond. Het mooie van mycena's is dat ze klein zijn en een dun hoedje hebben waar het licht nog doorheen kan.


Dit is dezelfde mycena met opvallend licht. Maar toen ik vanaf de andere kant het licht erdoorheen zag vallen...

... zag ik dit. Om de lichtvlek mooi rond te houden is dit met f 2,8 gefotografeerd. Wel met pittenzak en draadontspanner (op de tas gestapeld bleef het gelukkig allemaal liggen).

Het lichtje onder de hoed is nog wat aangedikt en ik heb wat met de kleuren zitten spelen. Maar je kunt ook teveel spelen... Wat in het ene programma goed lijkt is weer te veel te veel in een ander. Zal wel met de kleurruimte te maken hebben. Maar dit vind ik mooi.

In het bos trof ik ook een klein kikkertje. Als hij niet was weggesprongen had ik hem nooit gezien. En ook daarna moest ik goed kijken waar hij zat.

Terwijl ik de kleine probeerde te fotograferen stond ik ineens oog in oog met deze, wat grotere kikker. Ik dacht eerst dat het een pad was, maar hij heeft lange poten en weinig wratten. Hij bleef doodstil zitten. Zijn rare houding viel me op. Maar als je goed kijkt zie je dat hij op een dennenappel zit.... Vandaar!

Je ziet wel eens foto's van paddenstoelen met kikkers erop. Ik dacht altijd dat dat in scene was gezet. Nu zit een forse paddenstoel vast veel lekkerder dan zo'n ruwe dennenappel, dus wie weet...

8 opmerkingen:

 1. Parasolletjes en kikkertjes in een macro sprookjeswereld. Het is weer mooi Anita!

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind ze schitterend, zo subtiel!
  bedankt, groet Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt de paddestoeltjes er sprookjesachtig opgezet! Ook de kikkers staan er mooi op.

  Groetjes senna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The Mycena are stunning, so much beauty in a tiny place. You have photographed them wonderfully.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je Mycena is toch net een schemerlamp zo, Anita. Heel mooi belicht en gefotografeerd. Ik vind dat zelf ook een prachtig paddenstoeltje om te fotograferen. Ook al vanwege het doorschijnende. Foto 1 en 3 zijn mijn favorieten. Je kikkertje is ook mooi, maar de Mycena wint. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik mag van mezelf nog niet naar paddestoelen kijken, maar ik krijg er wel zin in.... en ach, het is inmiddels september, dan moet het weer kunnen ;-)
  De eerste mycena vind ik echt beeldschoon, mooie lichtval. Dat licht mis ik een beetje bij de tweede, maar bij drie en vier heb je het wel weer te pakken.
  Moeilijk om te zeggen welke mij het meest bevalt, 3 of 4, het verschil is duidelijk, maar toch ook weer minimaal. Zo zit ik zelf bij het bewerken ook zo vaak te dubben, tot ik het soms echt niet meer weet.
  Kikkertjes en padden zijn erg leuk, en op zó'n dennenappel erg grappig! én mooi gefotografeerd.
  Groetjes en fijne zondag nog,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn eerste bezoek!
  Mooie serie!
  Groet van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beetje laat maar wat een prachtige sfeervolle opnames van de mycena, Anita!
  Ik heb ze nog niet gezien hoor... het is net schemerlampje... ;)))
  Je kikker vind schitterend vooral die laatste foto...echt zoals ze kunnen zitten met die kont een beetje omhoog... werkelijk prachtig... :)))
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen