woensdag 7 augustus 2013

Licht leren lezen

Afgelopen zondag was ik alweer op de hei. Zolang ik er nog steeds met iets moois vandaan kom, blijft het trekken. Mijn eerste stop was het middelste vennetje waar de juffers in het wiegende gras hangen. Deze keer zag ik er vele. Tegenlichtfoto's maken lukte die dag echter niet. Ik denk dat ik vorige keer geluk had dat het zonlicht iets gesluierd was waardoor het licht mooi zacht bleef.

In eerste instantie vond ik de foto's tegenvallen toen ik thuis kwam. Dat is eigenlijk vaste prik. Ik weet ook dat het na een paar dagen ineens weer beter lijkt. Of het nu komt omdat foto's mooier lijken op het kleine camerascherm of dat de beleving van de plek alles rooskleuriger maakt...  ik heb dat vaak. Foto's moeten even liggen om ze weer met frisse ogen te kunnen zien.

Zo ook dit juffertje. Ze mag er best zijn.

Dit sierlijke gras heb ik ook al meerdere malen voor de lens gehad. Met druppels is het heel mooi met tegenlicht. Ik had wat problemen met de kleuren. Dit is niet helemaal natuurlijk, maar ik vind het wel kunnen zo.


De struikheide begint de bloeien en je kunt er prachtige foto's van maken. Ik probeerde het zachte licht een beetje op te zoeken door de zon voor te blijven. Te lang treuzelen was fataal.


Hier is het licht zachter en mooier vind ik.


Dit is mijn favoriet, al is er wel heel weinig in focus. Zo vroeg op de morgen is een statief wel heel handig. Hier ging dat niet (tijd voor een ander statief!) en heb ik mijn fototas als steun gebruikt. Die was precies hoog genoeg.


De kleurtoon is heel verschillend in mijn foto's. Deze foto is weer veel koeler. Ik had in sommige foto's een lelijke kleurzweem die ik er niet uit kon krijgen. Daar moet ik me ook eens in verdiepen. Ik denk altijd dat je alles nog kunt corrigeren, maar ik vraag het me af... Zou het helpen om ter plekke de juiste kleurtemperatuur in te stellen? Vieze kleuren vind ik niet om aan te zien.


Twee variaties, omdat ik niet kon kiezen. Een koele...


En een wat warmere. Ik zag later dat er een druppel op mijn lens zat en die zie je hier waarschijnlijk terug. Je moet ook overal op letten!


En toen de zon te dichtbij kwam zag ik dit. Maar zelf vind ik dit een beetje té worden.


Zacht gefilterd licht is het mooist, vooral met druppels. Tussen het gras is dat nog te vinden.


Het beeld van dit sprinkhaantje dat naar het licht toe lijkt te klimmen vind ik mooi. Ook al is  het geheel wat rommelig.

Het is voor mij de kunst om tijdens het fotograferen goed te kijken hoe het licht precies valt en wat het effect op de foto is. Dan lukt het steeds beter om die plekjes op te zoeken en in te kunnen schatten wat kan en wat niet. Ik geloof dat ik daar vat op begin te krijgen. Het fotoplezier is momenteel weer erg groot. En stiekem verheug ik me ook alweer op de paddenstoelen!4 opmerkingen:

 1. Ohhh ik zit hier weer te genieten, Anita... echt waar hoor... :)))
  Het zijn stuk voor stuk heerlijke sfeer opnames met prachtig licht en kleuren en je sprinkhaantje zo mooi!
  Lieve geniet groetjes, Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het bedrijfsleven heb ik al heel wat managers zien terugkeren van heidagen, zonder dat ze er wat van meegenomen hebben. Maar jij, Anita, laat zien waar het werkelijk om draait bij een heidag.

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anita,
  Wat een mooie titel, het licht leren lezen.... ik ben hier ook steeds bewuster mee bezig, maar ik maak helaas nog steeds te vaak foto's zonder dat magische licht, dom eigenlijk ;-)
  Deze serie stimuleert me in elk geval weer, want wat is dit mooi!
  Juffertje met dauw is beeldschoon, bij de eerste voert de sfeer de boventoon, bij de tweede zie je de dauw het beste, ik kan dan nooit kiezen wat ik nou het mooiste vind.
  De heide heb je wel heel knap gefotografeerd, nr 7 met de koelere kleuren spreekt mij het meest aan, dat warmere is ook mooi maar past in mijn beleving iets minder bij de vroege ochtend, maar ook dat zijn van die moeilijke keuzes.
  Nr 10 is idd net iets te veel van het goede, maar die laatste twee zijn weer 'schitterend' ;-)
  Jij leert het licht inderdaad al heel aardig te lezen!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I love the way you use light in your photos, they are wonderful!

  BeantwoordenVerwijderen