zondag 17 juli 2016

Lensbaby Twist 60Een paar maanden geleden heb ik een Facebook en Instagram account aangemaakt. Het is weer een ander medium waar je foto's kunt delen en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat dit zo leuk zou zijn. Op Instagram vind je van alles en ik vind het inspirerend. Er wordt zoveel moois gemaakt!

Ondertussen heb ik naast de gewone 100 mm macrolens drie Lensbaby lenzen: de Sweet 50, Edge 80 en Twist 60. De Sweet 50 kocht ik vorig jaar en het heeft echt even geduurd voor ik de slag te pakken had. Dat ik er nu drie heb wil wel zeggen dat ik er blij van word.

De Twist 60 is dit jaar uitgekomen en is bedoeld voor full frame camera's. Bovenstaande foto is met de Twist gemaakt.De onscherpe achtergrond vormt een 'swirl'.

Dat is beter te zien in deze foto. Ook zorgt het voor een vignet, waardoor het onderwerp extra nadruk krijgt. Het is een erg leuke lens om mee te experimenteren.

De Twist 60 is niet bedoeld om te buigen. Je kunt hem kopen als lens die je zo op je camera kunt zetten maar ook als losse optic die in de composer pro past. En aangezien ik die heb en de optic goedkoper is, heb ik die gekocht. Toen was ik benieuwd wat er dan gebeurt als je de Twist wél buigt. Hier zie je dat het vignet naar één kant schuift en het beeld in elkaar wordt gedrukt. Ook moest ik de kleuren behoorlijk ophalen. Toch vind ik het effect voor een keer best leuk. Hier zijn wel extra lagen toegevoegd om het interessanter te maken.

Ik wou toch dat ik goed was in het bedenken van mooie titels, daarmee kun je een foto een bepaalde lading meegeven. 

Soldaatje op de knop van een herfstanemoon. It's a big world!

Bloemetjes van vrouwenmantel. Ik viel ervoor omdat er druppels lagen op het blad en ik die in de achtergrond wilde gebruiken. De bloempjes hadden hun beste tijd gehad en daarom heb ik hier het olieverf effect gebruikt in Photoshop. Dat maakt het geheel wat zachter en verdoezelt ook iets. Leuk om te proberen en soms vind ik het resultaat mooier dan het origineel.


Knoppen van de herfstanemonen. De bloemen zijn ook erg fotogeniek. Daar ga ik binnenkort op af.

In het bos stond de roodbruine slanke Amaniet. De kleuren in deze foto vond ik niet mooi en dus is hij omgezet naar zwart-wit. Bij Instagram kun je allerlei filters toepassen en deze vond ik verrassend. Wel met ruis... Het heeft wel wat. Ik verheug me nu al op de paddenstoelen in een herfstbos, als de kleuren gaan vlammen! ('Hello, anyone out there?')

Dan laat ik hier ook de heksenboter zien, een knalgele slijmzwam die overal op groeide.

Als één na laatste een pantserjuffertje in de vroege ochtend. In het klein is dit een mooie foto, maar als je hem groot bekijkt zie je wat de lens aan de randen doet en in dit geval stoort me dat toch. De gewone macrolens doet het hier mooier. Wat ik nooit deed is een vignet toepassen op een foto maar het geeft wel een bijzonder sfeertje. 

Alle foto's hierboven zijn gemaakt met de Twist 60, al dan niet met macroconverters (8 en/of 16 mm). 

Tot slot een foto van een plantje op de hei dat ik niet op naam kan brengen. Het is een vlinderbloemige en je loopt er zo overheen, onopvallend. Weet iemand wat dit is? Het bloeide eind mei/ begin juni.  Foto is gemaakt met de Sweet 50, vandaar het waasje. Het heeft iets klaverachtigs en draagt peultjes. Kan toch niet zo moeilijk zijn zou je denken...

Ik dacht dat het een onsamenhangend verhaal zou worden, maar nu blijkt het over de Twist 60 te gaan. Het effect van sommige Lensbaby lenzen doet denken aan vintage lenzen. Het grappige is dat ik die nu overal zie. De resultaten zijn prachtig. Maar ook erg mooi vind ik de Meyer Optik lenzen..... duur! Tsja, ik begrijp nu wel waar al die mooie foto's mee gemaakt worden. Het blijkt maar weer dat deze hobby (passie, obsessie ;)) eindeloos is. Heerlijk toch!

(Op Facebook ben ik Anita Kram, op Instagram Kramanita)

3 opmerkingen:

 1. Een erg mooie serie! Ik vind de foto's erg sfeervol en leuk net even anders als gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie, Anita!
  Ik heb weer genoten van je foto's... :-))))
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi 'Miss Lensbaby'

  Je hebt deze lenzen al aardig onder de knie en je blog straalt uit hoe je hier van geniet, leuk!
  Ik moet aan de extreme 'twisten' nog wat wennen, daarom gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar 1, 9 en 11, stuk voor stuk beauties.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen