dinsdag 17 mei 2016

GebladerteIn plaats van de gewone 100 mm macrolens, gebruik ik nu vaak de lensbaby met sweet 50 lens. Voor een juffertje of vlinder zou ik het nog niet zo snel kiezen, dan wil ik meer controle over de scherpte hebben. Voor bloemen en vooral bladeren is de lensbaby geweldig. Nog wel steeds met de lens zoveel mogelijk ongebogen. Buigen en scherpstellen krijg ik maar niet onder de knie! Deze foto is de laatste in de rij en is veruit de mooiste vind ik. Zal toch wel met oefening te maken hebben ;)

In de Hortus staan allerlei verschillende bomen en daarom is het zo fijn fotograferen. Veel afwisseling. Vooral dit blad is erg fotogeniek. Dit is een uitsnede (wel duidelijk natuurlijk).

Dezelfde foto. Ook een uitsnede om het blad uit het midden te halen (de centrale sweetspot...). En bewerkt met het olieverf-filter in photoshop. In het groot is dat beter te zien. Soms voegt het iets toe, hier niet zozeer maar toch... het blijft leuk om te kijken wat het doet.


Nu een serie van gewoner blad, al dan niet bewerkt met het filter. Niet erg subtiel hier. Hij hoort bij de serie - 'work in progress' zullen we maar zeggen.


De eerste nieuwsgierige blaadjes. De meeste bomen staan hier nu vol in blad.


De kleur van de ondergrond is bewerkt, was roodbruin van oud beukenblad. Hier voegt het filter wel iets toe. Lange tijd kon ik amper iets met photoshop omdat mijn pc zo traag was. Nu loopt het weer op rolletjes.

Iele blaadjes tegen de lucht.


Het blad steekt niet zo af tegen de achtergrond en toch is dit een van mijn favorieten. Vooral in het groot.

De twee blaadjes trokken mijn aandacht omdat ze precies het licht vingen. Op de achtergrond bloeiden de bosklokjes, al is daar niet zoveel van terug te vinden afgezien van een piezeltje blauw.

Bekend blad. De foto heeft voor mij een onderwatergevoel. 

Zelfde blad in heel ander licht.

De lens leent zich ook voor dit soort foto's. Hier stond het diafragma nog vrij ver open en is de sweet spot klein. Daar moet ik nog meer mee proberen.

In de Hortus groeit nu een wit tapijt van daslook onder bomen. Hier is het filter weer toegepast om het iets ongewoner te maken, voor hele kleine structuren is het gauw teveel maar het heeft wel wat. Voor de daslook wil ik nog de tijd nemen. Kijken of ik er een beetje mee kan schilderen. Het staat lekker dicht op elkaar. Het enige wat ik nog nodig heb is een vriendelijke zonnetje... en een beetje mazzel.

- Klik je op de eerste foto dan komen ze groter en mooier in beeld -
3 opmerkingen:

 1. Bijzondere creatieve macro plaatjes. Mooi hoor! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,
  Wat een pracht van een serie laat je ons zien... zeker in het goot bekijken en mijn favo's zijn nr. 8, 9 en 11... :-)))
  Lieve geniet-groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk wel dat oefening hier kunst aan het baren is.
  Vind het in ieder geval bijzondere en bijzonder mooie foto's.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen