zondag 8 november 2015

Schimmeltje

Even een zijpaadje. In het bos zat op sommige plekken het mos onder een witte poedersuikerachtige laag. Hierboven is het wel heel erg. Het lijkt wel kerst! Door de lens werden kleine draadjes met een pluimpje zichtbaar. Het leek het meest op een schimmel, maar was dat ook zo?


Op een plek waar het ook onder zat vond ik ze ook op sporenkapsels. Hier kun je mooi de afzonderlijke structuurtjes zien: draadjes met pluimpjes en allemaal even lang.

Om iets meer te weten te komen heb ik ze met een lichtmicrosocoop bekeken. De foto is geen topper maar het laat denk ik wel zien waar het om gaat. Je ziet een schimmeldraad met wat vertakkingen. Het preparaat zat vol met de ovale structuren met drie dwarsschotjes. Bij het pijltje is dat vaag te zien, in het microscoop was het duidelijk zichtbaar. Ik dacht eerst dat het sporen waren maar schimmels kunnen zich ook ongeslachtelijk voortplanten via zogenaamde conidiosporen. Dit zijn vermoedelijk conidiosporen van een ascomyceet.

Een zoektocht op internet bracht me bij het ascomyceten-project van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Daar staat een determinatiesleutel, maar die gaat alleen over schimmels met sporen.

Dit schimmeltje zag ik ook op ander mos (zie hier (foto 15)) en altijd wit. Hier houdt mijn zoektocht op.



Verder vond ik nog deze witte coconnetjes van de kleine boskogelspin (Paidiscura pallens) aan de onderkant van een afgevallen eikenblad. Een paar jaar geleden zag ik ze voor het eerst en kon ze toen niet thuisbrengen. Met het vermoeden dat het om een spin ging en de juiste zoekwoorden lukte het nu wel. Opvallend aan deze cocon zijn de puntjes die maken dat het op een Sputnik lijkt (zoals iemand on internet het omschreef).



Deze foto is begin november 2012 gemaakt. De coconnen kunnen talrijke kleine spinnetjes huisvesten. Mooi hoe hij is vastgezet met een draadje. Trouwens... hoe zou de spin die vorm erin krijgen? Met hulplijntjes??

Tot slot ...




... vond ik ook deze oude 'eierdopjes' aan de onderkant van een stukje schors. Een detail uit deze foto laat zien dat in elk eitje een beestje moet hebben gezeten.


Ze voelen plastic-achtig aan, vandaar dat ze nog redelijk waren behouden. De vorm is echter zo gewoon dat er niet op te zoeken valt. Geen idee wat hieruit is gekropen.

Ik heb er echt schik in om dingen uit te zoeken. Het is altijd weer kicken als het lukt. Soms lukt het ook niet... of een paar jaar later!


7 opmerkingen:

  1. een prachtige reeks foto's en een leerzame beschrijving , ik zou ook wel willen weten wat die eierdopjes geworden zijn , ik blijf dit volgen ... iemand zal daar wel een antwoord op hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fascinerend blogje! Jij moet wel heel goede ogen hebben dat je dit soort bijzondere verschijnselen weet te vinden. En zo knap hoe je je er in verdiept om uit te vinden wat het is, en dan ook nog eens tot in het kleinste detail gefotografeerd, ook dat vind ik erg knap, want ik zelf de de grootste moeite met dat hele kleine spul. Doe je dat uit de hand?? of toch met statief?
    Hoe dan ook, complimenten!

    Ben trouwens hel benieuwd naar die eierdopjes...

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,
      Mijn ogen zijn niet zo goed, al ben ik wel bijziend ;) dat helpt.
      Dat andere spul valt me pas op als ik al op de grond lig met mijn neus op ander klein spul.
      Fotograferen van iets kleins doe ik altijd met de pittenzak als statief en de draadontspanner. Scherpstellen via live view, waar ik kan vergroten, gaat dan het best. De iso zet ik zo laag mogelijk - liefst 100 - en dan neem ik foto's met verschillende diafragma's. Als de sluitertijden op gaan lopen wordt het vaak niet beter. Er is toch gauw wel ietsje beweging. En dat mos is een gecropte foto.
      Nou, dit kun jij ook hoor!
      Maar die eitjes, zullen wel van insecten zijn... daar kom ik echt niet uit. Jammer...
      Groetjes, Anita

      Verwijderen
  3. Hoi Anita,
    Ik zat een beetje te zoeken naar slijmzwammen omdat ik die laatst gefotografeerd heb ( komen in mijn volgende blog ) en toen kwam ik deze foto tegen:

    http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=71280

    Ik moest direct aan jouw eerste foto denken, dat zouden dan misschien ook slijmzwammen kunnen zijn? Ik weet er veel te weinig, of eigenlijk dus niets, van af, maar misschien helpt het je verder.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Het plaatje hierboven is echt van een schimmel. Ik dacht ook eerst dat het misschien een slijmzwam zou zijn en heb Kees Boele nog om raad gevraagd. Daarom heb ik uiteindelijk ook het microscoop erbij gehaald.

      Die grijze bolletjes heb ik ook gezien, zie het blog van 4 oktober. Is inderdaad een slijmzwam.

      Maar als jij nog slijmzwammen aan het determineren bent moet je echt even kijken op de site van Hannie Wijers:

      http://kijkhiereens.nl/slijmzwammen.html

      Ik ben heel benieuwd naar je foto's. Het is zulk mooi spul en ik zie ze ook steeds meer. Maar als ik mijn camera niet op de pittenzak kan leggen dan krijg ik het niet op de foto. Hopelijk is het morgen nog redelijk weer om even op pad te gaan.

      Groet en fijn weekend!
      Anita

      Verwijderen
    2. Inderdaad, bij 4 oktober zie je de bolletjes van de slijmzwam, die foto's was ik vergeten, je kan het nu eenmaal niet allemaal onthouden.

      De site van Hannie Wijers had ik al gevonden door mijn grijswitte kalkkopjes.
      't Is echt allemaal fascinerend spul, maar o zo moeilijk om er goed op te krijgen.
      Ik werk met tussenringen, rijstzak, liveview en draadontspanner, maar zoals jij ook al schrijft zakt de camera toch vaak net even weg.
      Afijn, ik zal mijn belevenissen wel beschrijven.... prutweer dit weekend, dus tijd genoeg voor een blog.

      FIjn weekend en groet,

      Loes

      Verwijderen