zondag 27 september 2015

Oude bekenden


Op verschillende blogs verschijnen de paddenstoelen al en ik dacht dat het hier nog wel mee zou vallen. We zijn in het Noorden altijd wat later. Maar het staat hier nu ook stampend vol! Je doet een stap van het pad af en je staat er middenin.

Het eerste waarvoor ik op de knieën ging was dit duivelsei. Het zou leuk zijn om daar een serie van te maken, elke dag een foto. Dit bos is helaas niet naast de deur. Uit het duivelsei groeit de grote stinkzwam (Phallus impudicus).

Tijdens de paddenstoelencursus van 2012 hebben we er eentje doorgesneden. Je kunt de kop van de zwam zien, compleet met het grijze laagje dat de vliegen zo lekker vinden. Het schijnt eetbaar te zijn, maar mij lokt het niet.

Ook stonden er roodbruine slanke amanieten (Amanita fulva). Deze is net uit de grond geschoten (je bent een paddenstoel of niet). Meestal zie ik die eerst, voor de rest zich aandient.

Verderop stond een volwassen exemplaar. Hij groeide uit een randje modder langs een volgelopen bandenspoor. Het water zorgt voor de achtergrond. Het was een beetje bochtenwringen zonder er zelf in te kukelen.
Een vliegenzwam (Amanita muscaria) tussen blad door geschoten. Grappig om te zien hoe veel paddenstoelen een pluk mos omhoogduwen.

Omdat het zulk gek spul is ook een foto van heksenboter (Fuligo septica). Het is een slijmzwam. Engelsen noemen het 'Dog vomit slime' en Zweden 'Trollsmör' (Wikipedia). Het zijn bijzondere zwammen al oogt het nergens naar.


En dit zijn denk ik zwavelkoppen, met een teek (?). Het kan ook een klein spinnetje zijn. Ik ontdekte trouwens thuis dat ik er ook weer een had opgelopen. Hij had zich vastgezet onder mijn horloge. Het is kennelijk een goed tekenjaar, ik had er nog nooit zo veel. Gelukkig, tot nu toe, geen rode ringen.

Dit was ook een hele mooie met een rossige hoed. Ik kan nog niet vinden wat het zou kunnen zijn.


En uiteindelijk zag ik ook nog porseleinzwammen (Oudemansiella mucida). Eerst op de grond, maar de meeste waren niet meer zo gaaf. En toen was daar ineens de gedachte: kijk eens omhoog. En waarempel! Toeval of niet - of had ik ze uit een ooghoek al gezien? Het was heel frappant.

Het licht viel mooi door de bladeren. Het zachte licht vond ik alleen als er ook een boomstam achter zat. Het valt me op dat mijn ogen veel minder contrast zien dan mijn camera. Als het voor mij helemaal klopt - witte bloem in witte achtergrond bijvoorbeeld - dan is op de foto de achtergrond soms veel donkerder. Komt dat nu omdat ik die nuances niet zie? Want ook als ik het contrast terugdraai krijg ik het niet zo als ik het met mijn ogen gezien heb. Iets om beter op te letten. En 'kijken met de ogen van je camera'.

In deze foto vind ik het pluimpje naast de zwammen bijzonder al is de rest wat te overheersend.

Dit is wat zachter en beter in balans. Al vind ik het toch allemaal nog wat braaf.


Vergeet ik helemaal deze mycenas. Al prutsend, lekker liggend in het  mos, verdween ineens het ochtendlicht achter een grijze wolkenlaag. Toch heeft het wel wat. Gisteren heb ik van alles uit kunnen proberen en heerlijk genoten. Sommige jaren duurt het even voor ik de slag van het paddenstoelen fotograferen weer te pakken heb. Ik popel om weer op pad te gaan.

Volgende zaterdag een tweede kans hoop ik. Ik heb eind oktober een week vrij gepland voor de paddenstoelen. Ik hoop maar dat ze er dan nog zijn! Het gaat griezelig hard.

1 opmerking:

  1. Ik verbaasde mij er al over hoeveel paddenstoelen overal alweer staan. Toch ook weer eens op pad.
    Erg mooie foto´s! Vooral de laatste vind ik prachtig, anders dan de meeste paddenstoelfoto´s.
    Groetjes Senna

    BeantwoordenVerwijderen