dinsdag 7 juli 2015

Zonnedauw en veenmos

Zaterdag was het eindelijk weer een ochtend om heel vroeg op te staan voor de heide en vennen. Het moment van opstaan is altijd even moeilijk dus ik neem me de avond van tevoren vast voor om niet te zwichten voor slap gedoe! En zodra ik vijf minuten van huis ben en de zon laag boven de benevelde velden zie hangen... ja, dan is mijn ochtend al goed!

Dat het droog is geweest was goed te zien. Zo kwam het dat ik kon lopen op het stuk waar ik normaal al tot mijn enkels in de nattigheid zou staan. Wat ik niet wist is dat daar heel veel ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia) staat, net even groter en mooier dan het overvloedige kleine zonnedauw, en midden in veenmos in plaats van in modder. Op de knieƫn dus voor dit mooie plantje! Net toen ik deze foto lag te maken voelde ik een gemene steek. Zat ik voor de zoveelste keer in de mieren. Het was genoeg voor de zaterdagochtend. Ik had natuurlijk al meer gefotografeerd, maar na een paar weken amper op pad te zijn geweest was ik weer te ongeduldig en werd het niet veel... altijd hetzelfde...

Daarom ging ik zondag terug - met meer rust en ook beter voorbereid op de natte grond door dan toch maar een regenbroek mee te nemen. Nou, dat was wel een uitkomst! Dit plantje stond een beetje vrij en hier heb ik veel foto's van gemaakt. Allemaal net even anders. Het zachte van het veenmos eromheen vind ik mooi.

Ik heb er nog veel meer maar zal niet een heel blog vullen met kleine varianten. Ik denk dat ik nog wel wat ga proberen komend weekend - kijken of het ook anders kan. Vanuit andere hoeken en abstracter.

Ronde zonnedauw heeft ook een mooie bloem die hier nog net niet bloeit. Ook hier wil ik nog mee aan de slag. Misschien toch meer scherptediepte? En zonder gras voor de lens?

Het veenmos zat vol met open sporenkapsels. Het zijn net kleine kelkjes. Albertine van Bij Duin wees me daar twee jaar geleden op. Toen heb ik ze in een eerder stadium gefotografeerd maar niet geplaatst.

Het licht schijnt hier een beetje te fel maar je kunt wel zien hoe mooi de bolletjes zijn. Deze foto is genomen op 14 juli 2013 - ik zocht in mijn 2014 foto's maar het is alweer twee jaar geleden! Je zou zeggen dat dit stadium nu ook nog te vinden moet zijn.

Tot slot nog een tweede foto van de kapsels. Ook nu kwam de zon ineens tevoorschijn. Toevallig is de achtergrond net donker achter de kapsels waardoor ze mooi uitkomen. Dat is mazzel hebben.

De dopheide bloeit uitbundig en ik zag veel blauwtjes. Ik moet nog even uitzoeken waar ze slapen want ze zijn dan moeilijk te vinden. Ook zag ik kleine roodbruine vlindertjes/motjes. Ze leken me prachtig maar bleven maar doorfladderen. Ik ben wel heel benieuwd wat dat zijn. Iemand een idee? Moet ik erachteraan?

Volgende week begint mijn vakantie. Drie keer raden wat ik ga doen!

3 opmerkingen:

  1. Schitterend en jouw verhaal erbij maakt het nog mooier. Niks voor niks,en als het dan met wat moeite lukt ben je dubbel zo gelukkig. Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ooh, wat mooi. Vooral de vierde foto vind ik schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig weer, Anita. Tja, dat vroege opstaan .... ook niet mijn favoriete bezigheid. Maar inderdaad, je moet er even doorheen en als je dan ziet wat voor prachtige foto's je hebt dan is het gauw vergeten. Ik ga voor de zonnedauw. Zo mooi gefotografeerd. Toch is foto 4 mijn favoriet. Prachtig met dat licht op die druppeltjes. Fijne vakantie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen