zaterdag 31 mei 2014

Kleinoden


De zin in fotograferen is weer helemaal terug - gelukkig! Om mooie foto's te kunnen maken moet ik vaak op pad. Niet alles lukt en soms lukt er niets. Maar als ik genoten hebt van het buiten zijn, de geur van nat gras en vermolmd hout, kom ik vol energie weer thuis. De ochtend is toch mijn favoriete moment. Ik hou van de stilte, en ochtendnevel of dauw maken alles net even mooier.

De draadontspanner lag nog in de auto dus ik heb deze haarmosjes uit de losse hand geschoten. Je kunt zien dat het niet helemaal superscherp is. Maar ja... dan had ik even terug moeten lopen en zo fanatiek ben ik dan ook weer niet ;). Eentje heeft zijn muts verloren.Op vermolmd hout is van alles te vinden en ik word er altijd naar toegetrokken. Dit zijn de vruchtlichamen van de bloedweizwam (Lycogala epidendrum), een slijmzwam. In een jonger stadium zijn ze meer roestbruin. Onooglijk, ik weet het. Nu waren ze ook nog nat van de regen. Droog ziet het er weer heel anders uit, maar die plaatjes zijn niet goed genoeg. Ik ga daar nog eens werk van maken - een uitdaging!

Ik ben deze week al een paar keer op pad geweest en vond allerlei verschillende dingen. Het is wat dat betreft weer een onsamenhangend geheel. Wel allemaal macro's ;)


In het bos scharrelde dit komkommerspinnetje (Araniella cucurbita). Ik dacht altijd dat ze veel groter waren, maar ik verwar hem geloof ik met de tijgerspin. Dat is pas een joekel.

De komkommerspin dankt zijn naam aan zijn groene achterlijf. Het hele beestje is nog geen centimeter lang. Associaties met komkommers heb ik helemaal niet bij zoiets kleins.

Dit is een rare foto, maar ik plaats hem toch omdat het altijd zo leuk is om iets nieuws te vinden. Het zijn schijfjes van een paar millimeter doorsnee die op levende takjes groeiden. Door de lens zag ik pas de haartjes op de rand. Je kunt zien hoe klein het is wanneer je het vergelijkt met het mos rechts (gewoon haakmos). Hij lijkt op het dofpaars wolschijfje, maar die is vrij zeldzaam. Dus dat zal wel niet... bovendien groeide hij op levende takjes en geen dode. Als ik er weer langs kom zal ik nog eens goed kijken.


Hier en daar heb ik ook juffertjes gezien, vooral blauwtjes. Ik verheug me erop om daar weer foto's van te maken. Ik heb de neiging om alles met tegenlicht te fotograferen en dan wordt het onderwerp vaak te donker. Alleen hier vind ik het beeld wel mooi. 

Vanochtend stond de zonnedauw al in de zon te blinken. Veel te fel licht. Toch proberen... Het blijft lastig spul. Zo lijkt het meer een komeet die een spoor van licht achterlaat. Vind ik wel wat hebben. Misschien nog eens proberen op een ochtend met een beetje sluierbewolking. Typte ik sluiterbewolking...

Dat al deze foto's beter hadden gekund, maakt dat ik weer op pad wil. Dat komt dus wel goed!

9 opmerkingen:

 1. Ik vind ze geweldig. Al is het allemaal nog niet zo naar je zin, de onderwerpen zijn erg interessant. Ik blijf me verbazen hoe mooi die kleinoden zijn. Macro is mijn favoriet!
  Ik kijk uit naar meer, groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie dat je dus weer actief bent. Leuk want ik miste je foto's wel een beetje. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes geworden met een leuk verhaaltje er omheen geweven. Je hebt een aparte kijk op de kleine dingetjes. Prachtig gewoon. Groetjes en tot snel hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Each one is beautiful, capturing the early morning stillness and quite dew with each photo. Still and calm, all are excellent in capturing the mood and the sights.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben echt blij dat je er weer bent, Anita!!
  Want ik heb je echt wel gemist... ;-))
  Je blog is weer om van te snoepen... ze zijn stuk voor stuk heerlijk om te bekijken...
  Lieve knufff groetjes, Anna :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hadden beter gekund? Nou, ik vind ze anders behoorlijk goed geslaagd, hoor, Anita. Stuk voor stuk juweeltjes. Zoals 3 en 4, dat is toch prachtig! Overigens belicht ik bij tegenlicht nog wel eens over om het onderwerp niet te donker te maken. Dat kan niet altijd, hangt een beetje van de achtergrond af. Leuk om je weer terug te zien met foto's. Hoop weer meer van je te zien. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anita. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik zeggen dat je helemaal van mijn radar was verdwenen. Dit omdat ik met een andere feed reader werk en alles heb overgezet. Blijkbaar ben ik jou vergeten. En dat terwijl jij de mooiste macro's maakt die ik tot nu toe op een blog heb gezien. Maar je staat weer in de lijst, dus tot de volgende keer, Anita. :-)

  Groeten Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi dat jouw goede zin gelukkig weer helemaal terug is en dat je weer volop van geniet!
  Je bent het gelukkig niet verleerd en laat weer mooie macro's zien, waarvan ik het komkommerspinnetje helemaal top vind.
  Met zonnedauw ben ik zondag ook weer bezig geweest, maar ik moet echt nog eens in de herkansing...
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Anita
  Heerlijk dat je weer kunt genieten van het afspeuren van de boomstammen! Wat is er toch veel moois te vinden in die kleine wereld. Zonnedauw blijft een uitdaging, elke keer weer. Soms denk ik wel eens, dat sommige dingen gewoon te mooi zijn om te fotograferen, een schoonheid die je niet kunt vastleggen. Maar we blijven het proberen!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen