zondag 24 maart 2013

Binnenpret

Deze week zag ik in het gras waar ik al maanden (!) langs wandel, een toefje bruin. Zo klein, dat het pas goed te zien was toen ik er met mijn neus bovenop stond. Om het te kunnen determineren heb ik een plukje meegenomen. Het was geen fijn weer om buiten te zijn en zo ging ik thuis aan de slag met een verzameling polletjes, een verstuiver met water en een bureaulamp - op zoek naar het gevoel van een lenteochtend.



Dit is het gewoon purpersteeltje (Ceratodon purpurea). Veel kapselsteeltjes dicht bij elkaar. Het zou inderdaad kunnen zijn dat de foto in mijn vorige blog ook het purpersteeltje was. Ik heb gemerkt dat mossen dicht bij elkaar en door elkaar groeien en dat je dus niet kunt uitgaan van 'het stond vorig jaar ook hier...' Om het beter te kunnen benoemen heb ik eindelijk een loep besteld om de kleine blaadjes goed te kunnen bestuderen, want het is allemaal pietepeuterig klein! Ik heb steeds de neiging om over mijn bril heen te kijken, maar daar schiet ik niets mee op!


Mijn eerste vondst was echter een polletje met twee kapselende soorten. De ene herkende ik meteen van het blog van het blog 'Bij Duin'. Het is gewoon krulmos (Funaria hygrometica). Tot mijn verbazing zit er tussen zijn blaadjes nog een klein gastje ter grootte van een halve millimeter. Ik hoop dat ie daar blijft zitten, want het lijkt op een teek.

Bij dit krulmos stonden ook een heleboel kleine rode kapselstelen van anderhalve centimeter hoog. Sommige hadden geen deksel of huikje meer en laten hun gedraaide peristoomtanden zien. Dit deed me denken aan het gewoon muursterretje, maar die is het niet. Na lang zoeken kwam ik uit bij het smaragdsteeltje, ook een algemene soort. Zowel het krulmos als het smaragdsteeltje vallen onder de pioniers. En aangezien de grond nog niet zo lang geleden een bouwput was en ze op klei groeien klopt dit als een bus (Fotogids Mossen).

En wat ik dan weer leuk vind is dat de peristoomtanden onder invloed van water strekken. Het gaat vrij snel. Sowieso knapt een mos nogal op van een beetje nat.

Onder een heg vond ik ook nog een heel plakkaat parapluutjesmos, het had er alles van... behalve de parapluutjes. Van dit soort vondsten vrolijk ik helemaal op. In de meegebrachte polletjes zit nog meer verborgen wat ik nog wil determineren. Maar eerst een loepje!

(als je op de foto's klikt kun je meer details zien).

6 opmerkingen:

  1. Je hebt weer goed je best gedaan! Ik voel me een mier (of teek) die tussen het mos loopt en die zich verbaast over de schoonheid ervan.

    Vooral de derde foto vind ik erg mooi.

    Gr. en een fijne week gewenst,
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig blog, Anita. Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschillende mossen zijn. Wel heel mooi. Knappe foto's ook. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige foto's heb je weer gemaakt Anita.
    je bent echt geweldig met macrofotografie.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, wat een leuke titel! En wat een goed idee om lekker binnen aan de slag te gaan, en wel zeer knap gedaan, want als je het er niet bijgeschreven had, dan zou ik gewoon denken dat je buiten in de jou had gelegen.
    Vooral eerste twee vind ik beeldschoon!
    En wat let jij goed op de details, heel bijzonder hoe je laat zien hoe de peristoomtanden zich strekken.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn complimenten Anita!
    Wat een boeiend verhaal met prachtige foto's... knap gedaan en het smaakt naar meer... ;)))
    Dank voor het delen met ons.
    Lieve groetjes Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat mooi! Gedraaide peristoomtanden! Die heb ik nog niet in mijn collectie! Ik had ze al wel gezien op Verspreidingsatlas.nl, maar ja, dan ook nog zien te vinden. Een heel klein beetje water doet inderdaad wonderen. Heerlijk om zo te rommelen met de mosplantjes, ik kan er ook helemaal in opgaan en net als jij word ik erg blij van elke vondst. Mooie foto's!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen