dinsdag 15 november 2016

Bladeren en bokeh

Het bloggen blijft een beetje achter bij FB en Instagram. Hoogste tijd dus! Ik heb een hele verzameling paddenstoelen en gebladerte gefotografeerd. Ik begin met het blad. Het leuke van lensbaby lenzen is zoeken naar mooie achtergronden, licht en bokeh. Elke lens doet dat anders. Eindeloos plezier dus. Voordeel van blad is dat je meestal gewoon kunt blijven staan. Dat is ook wel eens fijn ;) Dit is met de Edge 80 gefotografeerd.

Een sierlijk blaadje dat mij doet denken aan een ballerina. Sweet 50. De sweet maakt de omgeving heel zacht. Mijn eerste lensbaby lens en degene waar ik het meest moeite mee had. Maar dat kan ook zijn juist omdát het de eerste was.

Ook met de Sweet 50. Bladeren van voren genomen lijken te zweven of te vliegen. Die bokeh... voordat ik doorhad dat dat typisch was voor lensbabies!

De Twist 60 zorgt voor een draaiend effect in de achtergrond en een donker vignet. Daardoor springt het onderwerp er extra uit.

Een enkel blad, al wat doorzichtig en vergaan. Iets teveel licht en toch blijf ik dit mooi vinden. Het blad lijkt te worden opgetild door het licht.

Weer iets heel anders. Hier heb ik mijn fantasie op losgelaten.

Op de ochtend waarop er mist of veel dauw was én een zonnetje, haastte ik me naar de Hortus. Zoeken naar de plek waar het licht nog wat gefilterd was en ik tegen het licht in kon fotograferen. Edge 80.Dit is geloof de Sweet 50. Ik vind het soms lastig om de sweet spot goed te richten en dus is het niet scherp. En toch vind ik wat hebben. Het gaat om de sfeer.

Sweet 50.

Je weet nooit zeker of de zon blijft als je naar het bos rijdt - het weer is elke dag anders. Maar op deze ochtend was alles nat van de mist en de zon scheen. Het was geweldig in het bos en ik hoefde alleen maar het mooie licht op te zoeken. Edge 80.

Beide foto's zijn een combinatie van twee, lichtbollen komen van een tweede foto op dezelfde ochtend gemaakt. Edge 80.

Mijn camera heeft de optie om dubbel te belichten. Dat kun je op allerlei manieren doen. Hier is de eerste foto in focus gemaakt en de tweede net onderfocus. De combinatie is heel zacht. De kleuren heb ik aangepast. Je kunt dit ook in PS doen als het niet met je camera kan. Edge 80.

Ook een dubbele belichting, maar van twee verschillende foto's. Het olieverf effect is toegepast. Hier ben ik ook heel blij mee!

Dubbele belichting - sprookjesachtige kleuren. Soms pakt het verrassend uit! Edge 80.


Soms vind je een bijzonder blaadje. Lens onbekend, ik denk de Twist 60.

Een bokeh-boom! Gemaakt met de Edge 80, naar boven gebogen. Ik word er blij van.

Landgoed de braak. Edge 80 met gebogen lens.

Braam dat overaal tussendoor groeit. Het is in het bos net struikeldraad. Je ene voet eronder, je andere erop.... en daar ga je! 

En inmiddels is de eerste nachtvorst een feit. De blaadjes vallen rap. Nu maar kijken wat ik in de winter kan fotograferen - hoe mos eruitziet met de lensbabies. Deze foto is gemaakt met de Twist 60.

Door zoveel te fotograferen heb ik meer gevoel gekregen voor licht en waar ik het mooiste licht kan vinden. Het rondlopen en zoeken naar mooie lichtval is heerlijk. En licht is er altijd, ook in de winter en ook als alle moois even verdwenen is. Kijken wat ik daarmee kan.

12 opmerkingen:

 1. Ongelooflijk mooie, schilderachtige beelden die jij tevoorschijn tovert, Anita. Stuk voor stuk beelden die de aandacht lang vasthouden. Vette complimenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Corrie! Wat een groot compliment! Daar ben ik heel blij mee.

   Verwijderen
 2. Heerlijke foto's weer, ik raakt weer geïnspireerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Daar ben ik blij om. En het is een mooi compliment!

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige serie, Anita. Ik houd erg van dit soort werk.Leuk ook om te lezen met welke objectieven je dit gedaan hebt. Omdat elke foto z'n eigen sfeer heeft zijn ze ook niet te vergelijken met elkaar. 1 en 14 vind ik een mooie warme uitstraling hebben. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker bezig geweest met blaadjes en bomen en de lensbabies natuurlijk. Ik ken deze lens zelf niet, maar zie wel steeds meer gebruikers foto's posten. Ik vind ook niet alles mooi wat er mee gemaakt wordt. Ik begrijp dat het allemaal niet zo eenvoudig is, dus veel oefenen is noodzaak. Maar er zijn erger dingen, toch? Wel jammer dat je achteraf niet meer weet welke lens je gebruikt hebt.Dat heb ik ook met voorzetlensjes...zal de leeftijd zijn (bij mij dan, hè!)

  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zijn prachtige sfeer beelden, was het maar langer dit weer. Ik kan er van genieten.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer een pracht serie mooie bokeh en kleuren
  Gr Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit te genieten, Anita... echt heel mooi!
  Ik heb vorige week een lensbaby composer pro gekocht met een sweet 35 en de 50. Het wordt winter en dan heb ik lekker de tijd om te spelen. Je bent voor mij samen met Andrea een groot inspiratie bron. :-)))) Het zal wel even duren voor ik net zulke mooie foto's kan maken als jullie.
  Lieve geniet groetjes van Anna :-)))))))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anna, dank voor je reactie! Dat ik je inspireer vind ik een hele eer!
   Je krijgt de lensbaby zeker onder de knie. Raak vooral niet gefrustreerd in het begin, dat hoort erbij. En niet te snel de gewone macro er weer op. Stort je er helemaal in. Als ik nu terugkijk merk ik dat scherpte niet meer zo belangrijk is. Hangt wel af van het onderwerp. Maar als ik terugkijk denk ik dat het verschil in scherpte met een gewone macrolens ook wennen was. Het hoofd en het hart misschien: technisch gezien lijkt iets niet goed maar het voelt wel goed. Je zult het wel ervaren, en je bent een ander mens dan ik. Ben benieuwd naar je foto's! zit je toevallig op facebook of instagram?

   Verwijderen
  2. Hoi Anita, ik heb wel in de gaten dat ik niet op scherpte moet letten, wat ik weer heel lastig vind. Nu heb ik er ook nog niet zoveel tijd voor om me echt in te verdiepen... maar dat komt wel. Ik denk geduld is een schone en een leuke zaak!
   Lieve groetjes, Anna :-)))

   Verwijderen
 8. Een serie fraaie kunstwerkjes!
  Ik licht er een paar uit die me extra aanspreken:
  Nr 1 prachtig licht
  Nr 4 wervelend!
  Nr 5 mooie eenvoud met een paar prachtige details
  Nr 9 mooi spel van compositie en licht

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen