woensdag 29 juni 2011

Gisteravond om 11 uur begon het hier te donderen. Het bliksemde zo vaak dat de kans op succes groot was. Dus: de balkondeur open en de camera op statief! Ik kon de bulbknop niet vinden waarmee je de sluiter open kunt laten staan en daarom heb ik een sluitertijd van 30 seconden gekozen. Het verbaasde me wel hoe lang hij nodig had om daarna de foto op te slaan. De mooiste flitsen zag ik natuurlijk net als de camera 'BUSY' was...

Ik kon het allemaal niet zo goed zien en de scherpstelling is niet optimaal. Maar toch... het is gelukt!

Op veel foto's was de lucht wel verlicht door bliksem die buiten beeld bleef. Mijn blikveld werd beperkt door de huizen links en rechts. Wat wel grappig is, is dat je op de foto nog een fotograaf achter een raam kunt ontwaren. Op deze foto zie je alleen nog maar het statief.

Normaalgesproken vind ik dit weertype niet fijn en ben dan blij als het voorbij is. Fotograferen is echter een goede afleiding. Dit keer eindigde het om 1 uur met een enorme knal. Of het ingeslagen is heb ik niet kunnen ontdekken.

Bulb kun je trouwens instellen als je de camera op de M-stand zet. Dat heb ik alvast maar even opgezocht, voor het geval het binnenkort weer raak is!

zondag 26 juni 2011

Op dagen waarop tussen de buien de zon schijnt, is het heerlijk toeven buiten. De lucht is lekker fris en alles is bedekt met dikke druppels.

Dit vingerhoedskruid lag half over het pad. En omdat ik het toch opzij moest duwen, kon ik er ook wel even een foto van maken. Ongemerkt zaten er weer een paar stereoparen bij.



Dit ziet een bij dus, vlak voor de landing...

vrijdag 24 juni 2011

Eindelijk heb ik mijn vriendenkaart voor de Hortus! Dat ligt niet aan de Hortus maar aan mij. Ik moest nog een pasfoto aanleveren en toen was het ook zo klaar. Nu kan ik naar binnen wanneer het uitkomt en ik ben van plan om dat vaak te doen. Er is zoveel te zien!

Zo zag ik vandaag dit sprinkhaantje. Ik denk dat het een jonge struiksprinkhaan is. Hij lijkt misschien groot, maar was nog geen centimeter (sprieten niet meegerekend natuurlijk!). Dit is een uitsnede van de foto hierboven.

Met sprinkhanen weet je het nooit. Als je niet snel genoeg bent, zijn ze alweer mijlen ver weg.

Even kijken... waar zal ik eens heenspringen... en weg was hij!

maandag 20 juni 2011

Eerst zag ik er ééntje. Een lief klein vlindertje met hippe stippen.

Ziet er toch heel onschuldig uit...

Even verderop zag ik er al meer. Het is de vogelkersstippelmot (Yponomeuta evonymella), te herkennen aan vijf rijen met stippen. De meidoornstippelmot heeft er maar drie!

Dit onschuldig ogende motje weet van inpakken en kan een aardige plaag vormen. Hij behoort tot de spinselmotten.

Niet alles is wat het lijkt dus...

donderdag 16 juni 2011

Af en toe is het leuk om te proberen insecten in de vlucht te 'vangen'. Vaak zijn ze sneller dan ik kan afdrukken en vliegen ze uit beeld of uit het scherptegebied. Sluitertijd 1/1000, dus kun je nagaan hoe snel hij zijn vleugels beweegt.

Deze hommel (of bij of zweefvlieg, maar ik hou het op een hommel) klauterde meer dan dat hij vloog.



Rafelige vleugels. Is dat het model of is het een afgevlogen exemplaar?

Je zou er zelf zin in krijgen!

zondag 12 juni 2011

Tsja... gisteren keek ik om half twaalf eens op de buienradar. De eerste uren gingen de buien langs Groningen en Haren. En ik dacht: ik ben ook gek dat ik niet even naar buiten ga! Zo toog ik om 12 uur naar de Hortus in Haren.

Daar zag ik de rups van de sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae). Een close up van de voorkant ging niet helemaal goed. Ze laten zich vallen. Maar eerlijk gezegd... erg bekoorlijk zijn ze niet.

Verderop zag ik dit vlindertje. En warempel, het is de sint-jacobsvlinder! Was hij net 'ontpopt'?

Het leek alsof hij het vliegen niet zo zag zitten. Heb je ineens twee van die flappen en dan waait het ook nog. Wat een toestand!

Met een beetje aanmoediging (een duwtje) wilde hij nog wel op een sprietje gaan zitten.

Daar bleef hij een tijdje hangen, vlak boven de tegels. Op de knieën dus maar weer!

Zijn outfit doet me een beetje denken aan superman, maar dan anders.

Pas om een uur of vier begon het regenen; net toen ik weer thuis kwam.

En zo heb ik weer een heleboel foto's om aan te prutsen! Een van de foto's was erg donker geworden. Nu ik het RAW formaat had kon ik dat nog helemaal ophalen. Voortaan weet ik het wel!

zaterdag 11 juni 2011

Vol verwachting keek ik gisteren naar het weerbericht. Het is altijd mooi buiten, dat wel.... maar toch... Vandaag ga ik maar eens even wat orde op zaken stellen in huis en misschien even de stad in. En als het dan tegen de avond nog mooi is - tussen buien door is het juist prachtig buiten- dan ga ik nog een rondje doen. Het zijn wel dilemma's :-) Kon ik maar elk moment dat er mooi licht was naar buiten stappen!

woensdag 8 juni 2011

Dit luisje was het enige bedauwde insect dat ik vorige week kon vinden. Waar zitten ze toch met z'n allen?

Wat me ook weer opviel was de enorme hoeveelheid spinrag. Er is niets, maar dan ook helemaal niéts, waar geen draadje aanhangt.

zondag 5 juni 2011

Het fotografievirus heeft de afgelopen dagen in alle hevigheid toegeslagen. Ik kan er uren mee bezig zijn. De tijd gaat twee keer zo snel... En hij gaat al zo snel!

Deze foto is nog van Hemelvaartsdag, toen de dag begon met nevel en zon. Een zeldzaam mooie ochtend. Je kunt hier trouwens goed zien hoe droog het is geweest. Het waterpeil staat erg laag.

zaterdag 4 juni 2011

Dit is de harige slak (Trichia hispida). Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. En hij heet ook echt 'harige slak'. Dat is nog eens makkelijk te onthouden :-)

Dit was een klein iepertje. Die haartjes zag ik pas toen ik door de lens keek.

Zou dat nou balen zijn als je als slak naar de punt van een grasaar bent geklauterd en dan onverrichterzake terug moet? Tegen de stroom in?

donderdag 2 juni 2011

Grassen, daar hou ik ook van. Ze kunnen heel teer en sierlijk zijn zoals deze haver (avena sativa). Althans, ik denk dat het haver is...
Het was een magische ochtend. Ik heb er iets van proberen vast te leggen.

Sprookjesachtig was het. Veel mooier dan op deze foto's.





Dit is een van de 'ingangen' naar het Friesche Veen. Je gaat hier over een bruggetje, tussen een aantal bomen door die vlak bij elkaar staan. Alsof je een andere wereld betreedt.

Ik wou dat ik dit mooier kon vastleggen... Maar daar is wel iets op te vinden!

Vanochtend ben ik ook maar eens in RAW gaan fotograferen - JPEG + RAW. Deze foto is vanuit RAW bewerkt. Eén voordeel waar ik veel aan zal hebben is dat je makkelijk de kleurtemperatuur kunt bijstellen. En verder valt er nog veel te leren... Fotografie is een eindeloze bezigheid. Letterlijk en figuurlijk!