vrijdag 30 september 2011

donderdag 29 september 2011

Cicades zitten verscholen in het gras en zijn nogal schuw. Zodra ze je zien draaien ze achter een sprietje weg of - nog erger - springen.

Hier had ik geluk. Hij zag me pas toen hij zijn ogen goed had gepoetst...

woensdag 28 september 2011

Van blaadjes die oplichten door de zon kan ik erg genieten.

Het is mooi in de lente, maar ook in de herfst.

En de beste tijd komt nog!

dinsdag 27 september 2011

Het licht in deze foto is erg goed 'gelukt'. De schaduwen zijn er wel, maar heel erg zacht. Ik zag het pas thuis, op de foto. Dus het is min of meer per ongeluk gelukt. Zo gaat dat meestal... nu maar puzzelen op nog zo'n plaatje.

zondag 25 september 2011

zaterdag 24 september 2011

Gedragen door de bladeren kan hij nog even blijven hangen. Lang zal het niet meer duren.

donderdag 22 september 2011

Waar onlangs de pyjamawants te bewonderen was, zat later een slakje. En in de stengels ernaast zaten ook slakjes, precies op dezelfde plek.

Kennelijk is dit een lekker plekje of een veilig plekje... of er is gewoon teveel te kiezen.

woensdag 21 september 2011

Dril uit een ander jaar en een ander seizoen. De kikkers die ik nu steeds zie zijn misschien wel verre familie... Of is het paddendril?

maandag 19 september 2011

Een camera ziet de wereld anders dan ons menselijk oog. En dat is soms verrassend.

zondag 18 september 2011

Flitsexperiment! Jaha.... de sprinkhanen hier in het Noorden zijn ENORM!

zaterdag 17 september 2011

De Basiscursus Stemwerk is begonnen. Daar doen deze zaaddoosjes me aan denken. Aaaaaaaaaaa!

donderdag 15 september 2011

woensdag 14 september 2011

Als je af en toe een blaadje omdraait vind je nog eens wat, zoals deze knoopjesgallen.

Sinds vorige week ben ik in het bezit van een ringflitser die voorop mijn lens past. Dat heb ik hier maar eens uitgeprobeerd. Het geeft weer meer mogelijkheden, zeker nu het wat donkerder wordt.

Hier zie je zelfs drie soorten gallen naast elkaar: een knoopjesgal, een plaatjesgal en een gewone lensgal. De informatie heb ik snel even gegoogeld... hoop dus dat het klopt...

De galwespen hebben zich helemaal uitgeleefd op dit eikenblaadje. Het lijkt wel een wedstrijd - wie maakte de mooiste of de grootste. De satijnen knoopjesgalwesp krijgt van mij de eerste prijs!

dinsdag 13 september 2011

maandag 12 september 2011

Gisteren stond ik weer oog in oog met een kikkertje.

Verscholen in het struikgewas bleef hij me strak aankijken. Dat ik alle takjes opzij bewoog liet hij nog net toe.

Hier is goed te zien hoe perfect hij in zijn omgeving past. Een kameleon is er niets bij.

En omdat hij lekker stil bleef zitten, kon ik ook nog een stereofoto maken. Deze is bijzonder goed gelukt. Even scheelkijken voor het beste resultaat...

zaterdag 10 september 2011

Vandaag heb ik veel 'geoefend', eerst in het bos en toen nog in de Hortus. Ik heb geprobeerd om anders te kijken en meer te letten op kleurcontrasten. En ik wil vooral sfeer in de foto zien te krijgen.

Het is moeiijk om alles in ogenschouw te nemen voordat je afdrukt. Ik ga er teveel in op... Nou ja, daarom is het ook zo heerlijk :-).

zondag 4 september 2011

Gisteren heb ik toch nog even achter de juffers aan gezeten. Beetje kleur in de achtergrond.... Niet dat dit nu de bedoeling is met 'spelen met kleur en licht in de achtergrond', maar je moet ergens beginnen.

Nu ik er nog eens naar kijk is het net of ze aan het steltlopen is.



Een ietwat verschrikte blik. Zo'n groot bol oog had ze nog nooit gezien (mijn lens).

zaterdag 3 september 2011

De workshop macrofotografie zal nog wel een tijdje nawerken. De komende tijd ga ik goed letten op het licht en op het gebruik van kleur in de achtergrond.

Vandaag hadden we het ook over compositie. Hoewel het bekend is dat mensen van links naar rechts door de foto kijken en je dus bij voorkeur je onderwerp aan de linkerkant van de foto zet - merk ik dat ik een sterke voorkeur heb om het net andersom te doen. Met deze foto weet ik het trouwens niet. Ze hebben allebei wel wat alhoewel de plaats van de paddenstoel wel uitmaakt. Ik ben er nog niet uit.

vrijdag 2 september 2011

Morgen ga ik een macroworkshop doen. Ik ben heel benieuwd welke foefjes ik daar zal leren en ik hoop een paar mooie foto's te kunnen maken!